Lidé, zdraví - a diety
Naše sebehodnocení se obvykle zakládá na tom, jak vypadáme, co známe, co dokážeme a jak nás vnímá naše okolí. Vzhled se přitom stává pro mnohé z nás prvořadou záležitostí. Dostáváme-li se v tomto bodě do rozporu s ideálem doby, snažíme se své návyky změnit, snažíme se stát štíhlými, zhubnout. Nechceme mít ani o kilogram více než udává společenská norma. Výsledkem je, že za jednu z typických charakteristik moderní společnosti můžeme označit doslovnou posedlost dietami. Plná polovina žen a čtvrtina mužů někdy držela či právě teď drží nějakou dietu neboli odtučňovací kúru.
Vzhledem k této skutečnosti bychom mohli očekávat, že budeme štíhlí. Opak je však pravdou. I přes veškeré prostředky vržené do diet, i přes veškeré úsilí napřené k zhubnutí, jsou dnes dva lidé z pěti obézní. Jak je to možné?
Ze zkušenosti víme, že váhu postupně nabíráme někdy i řadu let, pak se jednoho dne nevejdeme do kalhot nebo do sukně, nepodaří se nám dopnout sako nebo šaty, cosi se v nás zlomí a rozhodneme se, že během jednoho týdne přebytečnou váhu shodíme.
Stali jsme se generací žijící na dietách. Dietu však obvykle chápeme jako hladovění a hladovění nikdy příliš dlouho nefunguje. Každý, kdo se rozhodne pro redukční dietu, si musí uvědomit, že bude muset omezit příjem kalorií, že ztratí radost z jídla a že hlad se stane jeho stálým společníkem. Chcete žít za takových okolností?
Statistiky přitom uvádějí, že asi 95 % lidí, kteří se týrají dietami, se časem vrátí ke své původní nadváze. Sledování dokonce ukázalo, že některé prostředky používané k zahánění pocitu hladu jsou zdraví škodlivé.
Ztráta schopnosti jíst
Americká společnost pro nádory a Sdružení pro srdeční onemocnění je přesvědčena, že 60-70 % nádorových onemocnění a srdečních chorob je způsobeno nesprávnou výživou.
Zdá se tedy, že to, co potřebujeme, je odvrátit se od sebezničujících návyků ke zdravému životnímu stylu, který nejen zredukuje naši nadváhu, ale také (a to v první řadě) minimalizuje riziko infarktu, mrtvice, rakoviny, cukrovky.
Veškeré mýty, které vznikají a šíří se kolem různých diet, nefungují. Jediným „přínosem“ těchto diet je zisk pro firmy, které je prodávají.
Podle výzkumů z posledních let se ukazuje, že k zeštíhlení nevedou diety a snižování počtu kalorií. Překvapivě naopak vyšší příjem kalorií (určitého typu) přispívá ke zlepšení metabolismu a schopnosti organismu spalovat (odbourávat) tuk.
Dnešní Američané, a nejen oni, jedí méně kalorií než před osmdesáti lety – a přitom stále přibývají na váze. Staré mýty o dietách se odstraňují pomalu. Ale nová éra přichází – pro ty, kteří jsou připraveni k přístupu založenému na zdravém rozumu a vedoucímu k bezpečné, trvalé ztrátě tuku a ke kontrole váhy. Vynikajícím příkladem takového přístupu je např. komplexní program zdravého životního stylu NEW START, který nabízí mj. zdravou, bezpečnou a trvalou cestu k redukování přebytku tělesného tuku bez diet tím, že změní naše těla na účinné tuk spalující topeniště.
Podívejme se podrobněji na podstatu diet. Podle teorie energetické rovnováhy platí staré tradiční vysvětlení: snižte přísun jídla a zhubnete. Tělo je zde chápáno jako pasivní rezervoár, který přijímá kalorie a pak je využívá k aktivitám. Jestliže tělo dostane více kalorií, než spálí, přibudete na váze. V opačném případě zhubnete. Z tohoto přístupu vyplývají dvě cesty vedoucí ke zhubnutí: snížení příjmu kalorií a/nebo zvýšení aktivity, abychom spálili více kalorií. Vypadá to naprosto logicky.
Vědci však v několika posledních letech odhalili výrazné slabiny této teorie. Všechny kalorie nejsou stejné – 1 g tuku má 2,3x více kalorií než 1 g uhlohydrátů nebo bílkovin. Tělo není pasivní kontejner, ale živý organismus, který zpracovává kalorie různého původu odlišnými cestami. Metabolismus tuků, cukrů, polysacharidů a bílkovin se liší a řídí se jinými pravidly. Tělo určité kalorie skladuje v tuku, jiné ve svalech. Některé kalorie pálí rychle, jiné spaluje celé hodiny.
Na rozdíl od teorie energetické rovnováhy není kritickým faktorem pro permanentní kontrolu váhy počet zkonzumovaných kalorií, ale jejich složení. A proto rozhodující pro snížení váhy není snížit počet veškerých přijatých kalorií, ale snížit počet kalorií přijatých ve formě tuku. Z toho vyplývá, že je ve skutečnosti třeba jíst více kalorií správného typu, ne méně. To je cesta, jak rozpumpovat metabolismus, aby se vypořádal s přebytečným tukem. Stimulace metabolismu – to je správná cesta ke štíhlosti.
Proč je nebezpečné omezovat kalorie?
Odborníci zjistili, že s každou další dietou je obtížnější ztratit na váze a naopak po skončení hladovění se rychleji a snadněji vrací původní váha. Kolísání váhy může vést ke zdravotním problémům. U lidí s velkým kolísáním váhy bylo pozorováno zvýšené riziko srdečních onemocnění oproti lidem se stabilní váhou.
Dietou navozená obezita
Když se u aktivního sportovce zvyšuje váha příbytkem svalové hmoty, je to v pořádku. Je-li však přebytek váhy uložen ve formě nadbytečného tuku (dvě brady, tlustá stehna, faldíky), v pořádku to není.
Ztráta na váze ještě neznamená, že jsme přišli o tuk, kterého jsme se chtěli zbavit. Příkladem, co může udělat s naším tělem na kalorie omezená dieta, nám mohou být modelky držící věčně dietu (aby jim padly velikosti modelů dodávané módními návrháři). Testy složení těla přesto u těchto modelek odhalily vysoké procento tělesného tuku v poměru ke svalům.
Tělo se skládá ze svalů, z kostí a z tuku. Sval je složen ze 70 % z vody, ze 7 % z tuku a z 22 % z bílkovin. Tělesný tuk obsahuje 22 % vody, 72 % tuku a 6 % bílkovin. Sval váží 2,5x více než tělesný tuk díky vysokému obsahu vody. Při dietě se ztrácí voda a svaly – čili přesně ta tkáň, která má největší efektivitu v těle spalovat kalorie.
Účelem zdravé výživy je zvýšit množství svalové tkáně a snížit množství tuku v těle.
Mýty o dietách
1. Jíst příliš mnoho kalorií způsobuje nadváhu.
2. Obézní lidé jsou tuční, protože více jedí a méně se pohybují.
Jedna studie (na 20 749 lidech) hodnotila příjem kalorií a váhu lidí. Byl nalezen zcela jasný vztah – ale jiný, než bychom očekávali. Štíhlí lidé v tomto průzkumu jedli více kalorií než lidé s nadváhou. Lidé s nadváhou přitom nebyli o nic méně aktivní.
3. Snížení příjmu kalorií vede ke snížení obsahu tuku v těle.
Ve skutečnosti diety činí tělo tučnějším. Většina programů pro ztrátu nadváhy omezuje denní příjem kalorií na 500-1000 kalorií denně. Bazální metabolismus, to je počet kalorií potřebných během dne pro udržení základních běžných tělesných funkcí, když jsme v klidu, činí u žen asi 1000 kalorií, u mužů asi 1200 kalorií.
Při odtučňovací kúře není tedy obvykle příjem kalorií dostatečný ani pro udržení základních životních funkcí. Tělo reaguje na tuto situaci tak, že snižuje metabolismus, drží tukové rezervy a používá proteiny a cukry nacházející se ve svalech. Pro lidi, kteří opakovaně drží odtučňovací kúry je proto charakteristické, že mají méně svalů, pomalejší metabolismus a nadbytečný tělesný tuk v krajině břišní (tzv. pneumatiky). Odtučňovací kúry tak vedou ke ztrátě svalů a vody, nikoliv ovšem tuku.
4. Cvičení pomáhá ke ztrátě váhy.
Ve skutečnosti nás cvičení činí těžšími, protože buduje svaly a ty váží 2,5x více než tuk. Náhrada přebytku tuku za svaly je ovšem žádoucí. Budeme vypadat lépe, ztratíme na objemu v pase, bocích a stehnech.
5. Spojení cvičení a nízkokalorické diety vede k zaručené ztrátě váhy.
Nízkokalorická dieta je jinými slovy nízkoenergetickou dietou. Kdo by však měl chuť cvičit při hladovění? Jestliže nemáte chuť cvičit před započetím odtučňovací kúry, co způsobí, že budete mít chuť cvičit, když jíte sotva tolik, co stačí pro udržení základních tělesných funkcí? Při dietě chce tělo uchovat energii, ne zvyšovat aktivitu.
6. Dietní úsilí selhává kvůli nedostatku vůle a sebekontroly.
Představte si, že by vám někdo řekl, že byste mohli zhubnout pouze tím, že na deset minut zadržíte dech. Zní to bláznivě? Základní životní instinkt ve vašem těle vás donutí, abyste znovu začali dýchat. Podobně odtučňovací kúry nefungují, protože hladovění je proti základnímu instinktu života.
7. Konzumace uhlohydrátů vede k obezitě.
Je tomu právě naopak. Bylo zjištěno, že dokonce i z jídla obsahujícího 2000 kalorií se při vysokém zastoupení uhlohydrátů přeměnilo na tuk méně než 1 % přijatých kalorií.
8. Všechny kalorie jsou stejné.
Ještě před několika lety odborníci na výživu věřili, že všechny kalorie jsou stejné – bez ohledu na zdroj, ze kterého pocházejí. Dnes víme, že tělo naopak velice rozlišuje zdroj kalorií. Má tendenci převést tuky v potravě na tuk v těle a uhlohydráty, především komplexní uhlohydráty, na svaly.
Vykročit správnou cestou
Ideální je kombinace zdravá výživa a tělesné cvičení. Nemusíme tedy hladovět, právě naopak, a přitom být štíhlí a zdraví.
Vladimír Král, Jarmila Králová