Vegani a vápník | Prameny zdraví

Vegani a vápník

Podle některých názorů se dostává veganům (tedy těm, kteří ze svého jídelníčku vyloučili veškeré živočišné potraviny) příliš nízkého přísunu vápníku. Německá studie, jíž se zúčastnilo asi 150 veganů, zjistila, že průměrný příjem vápníku u nich činil 810 mg denně.

Vegani a vápník

Rubrika: Vegetariánství | Typ článku: Studie

 

Různé organizace doporučují denní příjem vápníku mezi 800 a 1 500 mg. Podle Světové zdravotnické organizace nicméně stačí 500 mg vápníku denně. Nikde ve světě nebylo totiž prokázáno onemocnění z nedostatku vápníku, a to ani při zásobení vápníkem ve výši pouhých 300 mg za den.

Mezi potraviny, které přirozeně obsahují hodně vápníku, patří např. zelená listová zelenina, kapusta, sójové boby či brokolice. Dalšími dobrými zdroji vápníku jsou např. sójový jogurt, tofu, mandle či potraviny, které bývají o tento minerál obohaceny, jako např. pomerančová šťáva, sójové nápoje anebo různé směsi cereálií.

johnshopkinshealthalerts.com

Počet přečtení: 3 607 Datum: 27. 10. 2009