Rady lékaře | Prameny zdraví

Rady lékaře

Proč používáte tak často čínské zelí?

Protože patří do rodiny kapustovité zeleniny a ta obsahuje množství látek chránících člověka před rakovinou. Například muži, kteří …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Rady lékaře

Rajčata údajně chrání před rakovinou. Je tomu tak i po tepelné úpravě?

Ano. Lykopén, který má antioxidační a protirakovinové účinky, se právě teplem z buněk uvolní a zvýší se jeho dostupnost pro …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Rady lékaře

Četla jsem, že slupka obilnin může poškodit střeva. Je to pravda?

Není. Obilí – i kdybyste jej snědla syrové – se slinami a jinými trávicími šťávami odmočí a změkne.

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Rady lékaře

Četla jsem, že červená řepa chrání před rakovinou. Jen syrová, anebo i vařená či sterilizovaná?

Červená řepa má skutečně protirakovinný účinek. Její silné barvivo působí antioxidačně a stimuluje odbourávání karcinogenů v …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Rady lékaře

Ve vaší knize jsem se dočetla, že šťáva ze zelí léčí vředy žaludku a dvanácterníku. Musí to být šťáva anebo se dá použít i celé zelí?

Šťáva ze syrového zelí (ne kyselá šťáva ze sudového zelí!) je skutečně velmi účinným nástrojem při léčbě peptických vředů. …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Rady lékaře

Překvapuje mě, že používáte černý pepř. Je přece rakovinotvorný, nebo ne?

Ano. Černý pepř je podezřelý z vyvolávání rakoviny žaludku. V dávkách, jaké používají „ostří muži“, kteří koření dříve, než jídlo …

Rubrika: Rakovina | Typ článku: Rady lékaře

U mé babičky se projevily výrazné problémy po konzumaci mléka. Má ho úplně vysadit, anebo se dá tento problém řešit jinak?

Nedá. Je přirozeným důsledkem skutečnosti, že když se končí naše „kojenecké“ období (okolo 4. roku), naše tělo přestává tvořit …

Rubrika: Mléko | Typ článku: Rady lékaře

Slyšela jsem v rozhlase od lékaře, že kokos zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, a tak se kokosu vyhýbám.

Je pravda, že kokosový tuk obsahuje nasycené mastné kyseliny, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Stejný účinek má i …

Rubrika: Cholesterol | Typ článku: Rady lékaře

Jsem po operaci žlučníku a těžko trávím vařené fazole. Můžu jíst hrách?

Hrách – zvláště mladý zelený hrášek, a to i mražený – je o mnoho snadněji stravitelný než suché luštěniny. Obsah bílkovin není v …

Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Rady lékaře

Doma sníme hodně hub. Co z nich naše tělo získá?

Hlíva ústřičná například obsahuje hodně pektinu, který snižuje hladinu cholesterolu.

Rubrika: Houby | Typ článku: Rady lékaře
183 84 85 86 87 88 89