Rady lékaře | Prameny zdraví

Rady lékaře

Lékař mi naměřil krevní tlak 140/110 torr. Doporučil mi nejdříve asi na měsíc vyzkoušet změnu stravování. Pokud to nezabere, předepíše mi prý léky. Co bych mohl, kromě omezení příjmu soli, udělat?

Začít jíst cibuli a česnek každý den. Česnek i cibule snižují tlak pravděpodobně proto, že obsahují mnoho adenozínu, který má …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Rady lékaře

Existuje způsob, jak stravou podpořit odolnost organismu?

Samozřejmě, protože výživa úzce souvisí s výkonností imunitního systému. Odolnost organismu snižují: mastná jídla a příliš mnoho …

Rubrika: Stravování | Typ článku: Rady lékaře

Jsem výkonnostní sportovec. Proč mám jíst těstoviny, vločky, kukuřici a podobné věci?

Protože jsou pro tělo vyváženým zdrojem energie. Glukóza se – na rozdíl od sladkostí – postupně vstřebává do krve a hladina …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Rady lékaře

Četla jsem o tzv. syndromu čínské restaurace, který souvisí s používáním sójové omáčky. O co jde?

O reakci přecitlivělosti na glutamát sodný, který čínská kuchyně obsahuje především v sójové omáčce. Projevuje se bolestmi hlavy, …

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Rady lékaře

Proč používáte tak často čínské zelí?

Protože patří do rodiny kapustovité zeleniny a ta obsahuje množství látek chránících člověka před rakovinou. Například muži, kteří …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Rady lékaře

Rajčata údajně chrání před rakovinou. Je tomu tak i po tepelné úpravě?

Ano. Lykopén, který má antioxidační a protirakovinové účinky, se právě teplem z buněk uvolní a zvýší se jeho dostupnost pro …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Rady lékaře

Četla jsem, že slupka obilnin může poškodit střeva. Je to pravda?

Není. Obilí – i kdybyste jej snědla syrové – se slinami a jinými trávicími šťávami odmočí a změkne.

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Rady lékaře

Četla jsem, že červená řepa chrání před rakovinou. Jen syrová, anebo i vařená či sterilizovaná?

Červená řepa má skutečně protirakovinný účinek. Její silné barvivo působí antioxidačně a stimuluje odbourávání karcinogenů v …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Rady lékaře

Ve vaší knize jsem se dočetla, že šťáva ze zelí léčí vředy žaludku a dvanácterníku. Musí to být šťáva anebo se dá použít i celé zelí?

Šťáva ze syrového zelí (ne kyselá šťáva ze sudového zelí!) je skutečně velmi účinným nástrojem při léčbě peptických vředů. …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Rady lékaře

Překvapuje mě, že používáte černý pepř. Je přece rakovinotvorný, nebo ne?

Ano. Černý pepř je podezřelý z vyvolávání rakoviny žaludku. V dávkách, jaké používají „ostří muži“, kteří koření dříve, než jídlo …

Rubrika: Rakovina | Typ článku: Rady lékaře
183 84 85 86 87 88 89