Trávení, ne trápení | Prameny zdraví

Trávení, ne trápení

Bílkoviny, tuky a sacharidy představují tři hlavní složky naší potravy. Jsou také hlavním zdrojem energie pro náš organismus. Ten je schopen je systematicky zpracovávat, avšak ne všechny stejně rychle.

Trávení, ne trápení

Rubrika: Mýty a omyly | Typ článku: Články

Nejrychleji probíhá trávení jednoduchých sacharidů (cukrů), zatímco nejdelší je trávení tuků. Potrava s vysokým obsahem tuků se zdržuje v žaludku až 6 hodin, zatímco potrava obsahující převážně jednoduché sacharidy opouští žaludek již za 2 až 3 hodiny. Délka trávení bílkovin a komplexních sacharidů (škrobů) leží někde uprostřed mezi cukry a tuky.

Je prospěšné konzumovat odděleně sacharidy a bílkoviny tak, jak to např. doporučuje Hayova dělená strava?
Když se podíváte do přírody, pak tam nenajdete podporu pro tuto teorii. Všechny potraviny, ať rostlinného či živočišného původu, jsou vždy kombinací sacharidů, bílkovin a tuků. Např. fazole obsahují v hojnosti především bílkoviny, zatímco třeba švestky zase sacharidy a avokádo tuky. To ale neznamená, že ve fazolích nejsou také sacharidy a tuk, naopak i švestky obsahují určitý podíl bílkovin a tuků, stejně jako avokádo obsahuje malé množství sacharidů a bílkovin.

Čistým sacharidovým jídlem by byl například krystalový cukr anebo škrobovitý zbytek, který zůstane po odstranění lepku z bílé mouky. Za jídla skládající se výlučně z bílkovin je pak možné považovat např. vaječný bílek nebo nejrůznější práškové proteinové preparáty. A pokud jde o tuk, to byste museli sníst několik polévkových lžic másla nebo oleje. Čistá jídla v tomto smyslu slova se v přírodě nevyskytují. Nicméně je možné je vyrobit.

Jak se ale dokáže žaludek vypořádat s těmito rozdílnými složkami naší stravy? Nevede to k zažívacím poruchám?
Trávení je proces, při kterém se potrava rozkládá na její základní složky, takže ze sacharidů a škrobů se stane glukóza, tuky se rozloží na mastné kyseliny a bílkoviny na aminokyseliny. Krví se pak tyto živiny dostávají ze střev do celého organismu.

Pouze jedna část trávení probíhá v žaludku - zbytek se děje v ústech a ve střevech. Sacharidy jsou tráveny již v ústech prostřednictvím slin, dále tento proces pokračuje v žaludku.

Bílkoviny se začínají trávit v žaludku a trávení pokračuje ve střevech. Tuky jsou tráveny pouze ve střevech.

Ovlivňuje kyselost nebo zásaditost potravy proces trávení?
Žaludek plní tři základní funkce:
Pomocí svalové činnosti rozmělňuje a promíchává rozkousanou potravu, aby z ní vytvořil kašovitou hmotu.
K žaludečnímu obsahu přidává nebo z něj vstřebává tekutiny, aby natrávenina měla správnou konzistenci (hustotu).
Vylučováním trávicích šťáv, jejichž součástí je kyselina chlorovodíková, se celý obsah žaludku stává vysoce kyselým. Přitom dochází k trávení bílkovin prostřednictvím enzymu pepsinu, který ke své činnosti potřebuje kyselé prostředí.
Když se natrávená potrava dostane do horní části tenkého střeva (dvanácterníku), promíchá se s pankreatickou šťávou a žlučí, které způsobí její změnu z povahy kyselé na zásaditou. Trávení je pak dokončeno ve střevech.

Ve své originální teorii dr. Hay tvrdil, že se poruší zákon trávení, konzumují-li se společně bílkoviny a sacharidy. Zdůvodňoval to tím, že konzumace bílkovin vyvolá v žaludku produkci kyseliny chlorovodíkové a pepsinu a tyto šťávy omezují činnost enzymu amylázy ze slin. Pokud jíme pouze sacharidy, žaludek vylučuje málo kyselých šťáv, účinnost amylázy zůstane zachována a tak mohou být sacharidy lépe tráveny.

Dr. Hay, který objevil svoji teorii ve třicátých letech, však do velké míry přecenil význam amylázy ve slinách. K hlavnímu trávení sacharidů dochází totiž především prostřednictvím amylázy slinivky břišní v tenkém střevě.

Není ale pravdou, že některá jídla dokáží zpomalit proces trávení?
Jídla obsahující hodně tuků jsou v tomto směru nejhorší. Organismus nemůže strávit tuky, dokud nejsou alkalizované (převedené z povahy kyselé na zásaditou - to se děje prostřednictvím enzymů přítomným v pankreatické šťávě) a emulgované (to se děje prostřednictvím žluči; jde o podobný proces, jako když odstraňujete tuk z rukou - musíte jej nejprve emulgovat pomocí mýdla a horké vody).

Má-li proces emulgace probíhat dokonale tak, aby organismus nebyl přetížen, odměřuje se množství tuku procházející ze žaludku do střev. Pokud konzumované jídlo obsahuje málo tuku, proces trávení proběhne rychle. Silně tučným jídlům však trvá podstatně déle, než projdou trávicím traktem.

Jak by tedy měl vypadat vyvážený způsob stravování?
Náš organismus dokáže bez větších problémů strávit jídlo skládající se ze tří nebo čtyř různých druhů přirozených potravin. Složitější jídla se zažívají déle a organismus na to musí vynaložit více energie.

Jedením mezi jídly narušujete proces trávení a zatěžujete žaludek. Pokud budete jíst jednoduchá jídla, poskytnete žaludku dostatek času k trávení a dokonce mu dovolíte si mezi jídly i trochu odpočinout. Rozhodně přitom nebudete trpět různými zažívacími problémy. Ideální by bylo stravovat se ve čtyř- až pětihodinových intervalech.

Takže bychom mezi jídly neměli nic jíst?
Pijte čistou vodu. Voda nevyžaduje žádné trávení. Projde rychle vnitřními orgány a navíc je dobře očistí a propláchne. Pokud nemůžete vydržet a potřebujete něco na zub, snězte kousek čerstvého ovoce nebo syrové zeleniny.

Z knihy "Dynamický život" autorů H. Diehla, A. Lundigtonové a Petra Přibiše. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 20 131 Datum: 1. 1. 1970