Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Snížení spotřeby hovězích steaků může zachránit planetu

Člověk, který konzumuje tzv. tmavé maso (hovězí, vepřové atp.), nepoškozuje podle vědců pouze svoje zdraví - přispívá tak i ke zhoršování stavu životního prostředí na naší planetě.
Rubrika: Ekologie
|
Typ článku: Studie

Zemědělské aktivity přispívají asi k pětině celosvětových emisí skleníkových plynů a živočišná výroba přispívá zvlášť velkým vlivem, vzhledem k velkým množství metanu produkovaného dobytkem.

Podle článku Tony McMichaela z The Australian National University v Canbeře a Johna Powlese z University of Cambridge zveřejněného v časopise Lancet je reálné snížit spotřebu masa na celém světě o deset procent. To by pomohlo v bitvě proti globálnímu oteplování; současně by se snížila zdravotní rizika spojená s konzumací tmavého masa, uvedli tito dva vědci.

Celosvětová spotřeba masa je v současné době 100 gramů na osobu a den, mezi populacemi konzumujícími hodně masa a málo masa však existují až řádové (i více než desetinásobné) rozdíly.

Počet přečtení: 2821
Datum: 17. 10. 2012