Populární česnek | Prameny zdraví

Populární česnek

Páchnoucí růže nebo kouzelná střela? Česnek (Allium sativum), člen rodu lilií, je možná nejpopulárnější rostlinou ve světové kuchyni. Česnek byl po tisíciletí pěstován na celém světě, i když původně pochází ze střední Asie. Po staletí byl využíván v kuchyni i v lékařství.

Populární česnek

Rubrika: Přírodní léčba | Typ článku: Články

Česnek se těší velké popularitě u benediktinů, kteří jej v Evropě pěstují v klášterních zahradách.

Dle historika Herodota jedli dělníci pracující na egyptských pyramidách velké množství česneku, ředkví a cibule.Tvrdí, že konzumace česneku sloužila jako nutná ochrana stavitelů před různými nemocemi. Starověký Eberův kodex, tj. egyptský lékařský papyrus, obsahuje nejméně 22 lékařských předpisů, jejich součástí byl česnek.

Česnek spolu s pórkem, cibulí, šalotkou a pažitkou patří k rodu allium. Rostliny allium jsou trvalky a obvykle mají podobu podzemních cibulí. Palice česneku jsou složeny z pěti nebo více cibulek, tzv stroužků. Česnek lze spotřebovávat čerstvý, sušený nebo podrcený. Nakrájené stroužky mají pronikavou vůni a silnou štiplavou chuť pro svůj obsah mnoha sloučenin síry. V USA je spotřebováván ve velké míře česnek, který je pěstován v Gilrouy, Kalifornie. Okolo osmdesáti procent z celkové úrody česneku je využito k výrobě různých produktů z drceného česneku. Zbytek je prodáván čerstvý. Česnek se používá na dochucení různých polévek, dressingů do salátů, omáček, zeleninovým pokrmů a vývarů.

Antimikrobiální činnost

Česnek je objektem mnoha vědeckých studií. Má široké spektrum antibiotických účinků. Tlumí růst různých mikroorganismů, jako jsou např. bakterie stafylokoka, streptokoka, salmonella, escherichia coli; dále kvasnicové bakterie candida albicans, viry chřipky, oparů a ničí i některé parasity. Česnek zabíjí taktéž helicobacter pylori, bakterii pojící se s peptickým vředem. Česnek používal již Albert Schweitzer při léčbě úplavice v Africe.

Ochrana proti srdečním vadám

Pravidelné užívání česneku snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zvedá hladinu HDL cholesterolu. Analýza čtyřiceti klinických studií dokazuje, že požití jednoho stroučku česneku denně snižuje hladinu cholesterolu v krvi o deset procent a obsah triglyceridů o třináct procent.. Česnek díky svým vasodilativním vlastnostem snižuje krevní tlak, tím je užitečným pro pacienty s mírnou hypertenzí. Užívaný jako doplněk potlačuje tvorbu krevních sraženin. U starších lidí, kteří se podrobili kvalitním klinickým studiím, se prokázalo, že u dvaceti procent z nich vysoká dávka česneku významně snížila růst aterosklerózy. Dokonce se dosáhlo zdravotního stavu, ve kterém se nacházeli před čtyřmi lety. Česnek také snižuje v krvi obsah glukosy a to hlavně u diabetiků.

Každý stroužek česneku obsahuje něco okolo jednoho procenta aliinu, který se žvýkáním a drcením přeměňuje na allicin (podstatná složka česneku), který působí antibakteriálně, snižuje obsah lipidů v krvi a zabraňuje srážení krve. V závislosti na způsobu přípravy jídla se allicin přeměňuje v různé sloučeniny síry. Účinek česneku závisí na obsahu alliinu, jenž je určen způsobem jeho úpravy. Standardní termíny se rozcházejí ve formulacích obsahu allinu na více než ve dvanáctero rozčlenění. Léky s vnějším povlakem, které se rozpouštějí v zažívacím traktu, snižují problémy se zápachem a zlepšují strávení allicinu, což je klíčovou složkou. Sílu česneku lze nejlépe poznat přímo z čerstvých stroužků česneku nežli z jeho další úpravy.

Letitý česnekový extrakt (Kyolic) má nižší obsah síry a má nedostatek aktivních sloučenin síry alliinu. Tento extrakt se vyrábí ukládáním nakrájeného česneku do tekutiny obsahující patnáct až dvacet procent alkoholu a to na dobu dvaceti měsíců. Lékařské výzkumy prokázaly, že česnekový extrakt má nižší účinnost než česnek čerstvý nebo produkty ze sušeného česneku. Zatímco vliv stroužků česneku a běžného česnekového prášku na snížení obsahu lipidů v krvi byl poznatelný již po jednom či dvou měsících požívání, u česnekového extraktu až po asi 6 měsících.

Ochrana proti rakovině

Různé studie prokázaly vliv česneku při snižování růstu rakoviny žaludku, prostaty a tračníku. U lidí, kteří požívají česnek dvakrát či vícekrát týdně, se snížilo riziko rakoviny o čtyřicet čtyři procent. U lidí žijících v Číně, kteří přijímali potravu bohatou na česnek, cibuli a jinou zeleninu s vysokým obsahem allia, bylo riziko rakoviny žaludku sníženo o čtyřicet procent. Zdravotní studii, která se týká žen Iowa, prokázala, že v souvislosti se spotřebou česneku bylo sníženo riziko rakoviny žaludku a to o třicet dvě procenta. O česneku se říká, že dokonce stimuluje imunitní systém u pacientů nemocných AIDS. Má schopnost zvýšit činnost lymfocytů a makrofágů, které ničí buňky rakoviny a rozkládají je v metabolickém procesu. Česnek potlačuje tvorbu nitrosomanů v žaludku a tím zmenšuje riziko rakoviny žaludečního traktu .Je žádoucí aktualizace výzkumu, který by prokázal, jaké množství česneku minimalizuje riziko rakoviny. Česnek obsahuje jiné zdraví prospěšné složky jako jsou fruktóza, flavonoidy, kyselina fenolu, fytosteroly a saponiny, které člověka chrání před chronickými onemocněními.

Závěr

Česnek má silný antimikrobiální účinek. Má schopnost snižovat obsah lipidů v krvi, omezovat srážení krve a povzbuzovat imunitní systém .K udržení zdraví přispívá, když sníme jeden stroužek česneku, tj. 4 gramy čerstvého česneku denně. Alergici na česnek a lidé trpící na žaludeční křeče, by se měli vyhnout konzumaci velkého množství česneku. Vyhnou se tak pálení žáhy a jiným případným žaludečním potížím.

Dr. Winston Craig, profesor výživy na Andrews University

Počet přečtení: 8 544 Datum: 31. 5. 2007