Není to tak, že po potravinách obsahujících škrob se tloustne? | Prameny zdraví

Není to tak, že po potravinách obsahujících škrob se tloustne?

To, po čem se nejvíce tloustne, je tuk. Jeden gram tuku obsahuje 38 kJ (9 kcal), zatímco jeden gram sacharidů pouze 17 kJ (4 kcal). Většina tuků, které sníme, se přímo ukládá do našich tukových zásob.

Není to tak, že po potravinách obsahujících škrob se tloustne?

Rubrika: Mýty a omyly | Typ článku: Poradna výživy

Problémem sacharidů je jejich rafinace a koncentrace. Objemově se jídlo zmenšuje, ale energetický obsah se zvyšuje (např. výroba cukru z cukrové řepy). To pak vede k nadbytečnému příjmu energie. Nejlepší je jíst sacharidy v přirozené formě spolu s vlákninou. Ta způsobí, že ukojíte hlad a přitom váš příjem energie bude celkově nižší.

Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.

Počet přečtení: 4 159 Datum: 19. 3. 2009