Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Mléko, ano či ne?

Již v roce 1974 poskytnul rozsáhlý průzkum odborné literatury vědcům jasný důkaz o tom, že ne každý člověk potřebuje kravské mléko, jak to po dlouhá léta hlásaly billboardy mlékárenského průmyslu.
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Články

Od té doby se výroky představitelů tohoto průmyslu poněkud zmírnily, lidé jsou však i nadále vedeni k tomu, že bez dvou sklenic mléka denně (nebo odpovídajícího množství mléčných produktů) je jejich strava neúplná.

Jedním ze základních problémů s mlékem je nedostatek laktázy v lidském organismu, který se vyskytuje u více jak poloviny dospělých obyvatel této planety. Laktáza je enzym, který štěpí laktózu (mléčný cukr) na dva jednoduché cukry, které mohou být následně vstřebány. Jestliže k tomu nedojde, nestrávena laktóza putuje do tlustého střeva, kde způsobuje řadu problémů, od nadýmání přes bolesti břicha až po průjem. (Laktózová intolerance je zřejmým problémem projevujícím se opakujícími se bolestmi bříška asi u jedné třetiny dětí.)

Široké spektrum problémů u dětí
Vycházeje z dlouhodobého sledování a studií pokrývajících období několika desetiletí varoval dr. Frank Oski z Johns Hopkins Medical and Surgical Center for Children neúnavně před nevhodností podávání kravského mléka dětem. Na základě jeho vědeckých poznatků a studií mnoha dalších lékařů sestavil dr. Neil Nedley seznam deseti nejzávažnějších problémů spojených s požíváním mléka v dětství:

Alergie
Diabetes I. typu
Anemie (z nedostatku železa)
Akné
Nižší inteligence
Revmatická artritida
Sensitivita
Zubní kazy
Časný výskyt aterosklerózy
Infekční choroby

Alergie
Nejčastějším alergenem v dětské stravě je bílkovina z kravského mléka. O tom nenechává Nelsonova učebnice pro pediatry žádné pochyby. Alergie na kasein (což je mléčná bílkovina) se může projevit různě. Může jít o vřídky v ústech, průjem nebo zácpu, krvácení z konečníku, zvracení, opakovaně ucpaný nos, kopřivku či vracející se bronchitidu. Nejefektivnější je vyřadit mléko na určitou dobu z jídelníčku, čímž se zjistí, jsou-li problémy u dítěte skutečně způsobeny mléčným alergenem anebo nikoliv. Akutní symptomy běžně mizí do dvou dnů, chronické mohou přetrvávat týden i déle.

U kojících matek je někdy třeba vyřadit mléko i z jejich stravy. Výskyt střevní koliky je u novorozeňat a kojenců zcela běžný. Kolikou trpí asi 20% miminek. Studie ukázaly, že u jedné třetiny kojených novorozeňat symptomy zmizely, když matka vyřadila ze své stravy kravské mléko.

Anemie
I anemie z nedostatku železa může být způsobena neschopností tolerovat kravské mléko. Studie v USA ukázaly, že až u jedné třetiny dětí, které jsou ve věku od narození do jednoho roku vystaveny mléčné bílkovině, dochází ke ztrátám krve stolicí. Opakované, byť mikroskopické ztráty krve vyvolané odlupováním střevní buněčné vystýlky znamenají i ztrátu železa.

Nižší IQ
Prestižní Americká pediatrická akademie vydala nedávno velice závažné prohlášení: "Anemie v raném dětském věku může vést k dlouhotrvajícím změnám v chování, které již nelze odstranit ani podáváním železa."

U předčasně narozených dětí, které nebyly kojeny, bylo zjištěno o 8 až 10 bodů nižší IQ než u kojenců, kteří dostávali mateřské mléko. Jedním z důvodů může být nedostatek omega-3 mastných kyselin. Ty se v kravském mléce nenacházejí, zdají se však být nutné k optimálnímu rozvoji a růstu mozku. Dalším důvodem může být alergie na mléčnou bílkovinu. Alergie jsou spojovány s potížemi se školní výukou.

Sensitivita
Někteří lékaři tvrdí, že u mléka nejde o pravou alergii, ale o tzv. sensitivitu. Rozdíl je v tom, že sensitivita (citlivost) přispívá k nezávažným, běžným problémům a je ovlivněna celou řadou dalších faktorů.

Sensitivita na mléko je jedním z faktorů únavového syndromu, stresových bolestí hlavy, bolestí svalů a kostí, hyperaktivity, zhoršení alergických reakcí, astmatu a jiných respiračních problémů (dokonce i pomočování). Současná vědecká literatura netvrdí, že požívání mléka je jedinou příčinou těchto problémů, uvádí ale, že může být jedním z faktorů stojících v pozadí. U dětí, které výše zmíněné problémy mají, je proto vhodné pokusně vyloučit na dobu jednoho měsíce mléko i veškeré mléčné výrobky ze stravy.

U některých dětí je požívání mléka a mléčných výrobků spojeno s produkcí hlenů, kašlem a plicními problémy. Je možné, že u dětí s chronickými záněty uší, nosu a krku je to právě tato sensitivita na mléčnou bílkovinu, která k jejich problémům přispívá.

"Předčasná" ateroskleróza z mléka?
Sušené dětské přípravky vyráběné z plnotučného mléka obsahují cholesterol, který má při přípravě mléka možnost oxidovat (tj. spojit se s kyslíkem). Oxidovaný cholesterol je velice škodlivý pro stěny cév. Děti, které nejsou kojeny, jsou tedy již ve velice raném věku vystaveny tomuto druhu cholesterolu a tím potenciálnímu poškození svých cév aterosklerózou. Přijímá-li dítě cholesterol z mateřského mléka, mléko jde z prsu přímo do úst a k oxidaci tedy nemůže dojít.

Diabetes (cukrovka) I. typu
Kravské mléko může u dětí, které mají určitou genetickou predispozici, iniciovat vznik diabetu. Narůstající počet vědeckých prací mluví o tomto vztahu. Vědci objevili mléčné bílkoviny (ABBOS a beta kasein), které se podobají bílkovinám nacházejícím se na povrchu beta buněk slinivky břišní. Děti s vadným genetickým balíčkem si mohou proti těmto nebo jim podobným bílkovinám vytvořit protilátky a tyto protilátky potom mohou napadnout bílkoviny z beta buněk, které vypadají stejně.

Beta buňky jsou výrobními továrničkami insulinu, když jsou zničeny imunitním systémem dítěte, dochází k cukrovce I. typu. Dr. Karjalainem, autor jedné z důležitých studií, říká: "Možná jsme objevili nádhernou strategii, jak předcházet diabetu I. typu." To by ovšem znamenalo vyloučit kravské mléko a mléčné výrobky ze stravy všech těchto jedinců.

Akné a mléko
Akné je vážným problémem pro mnoho dospívajících. I přesto, že po celá léta matky radily svým dětem změnit složení jídelníčku, většina lékařů odmítá dietní změny a uchyluje se k medikamentózní léčbě. Přesto výzkum dokazuje, že strava i zde hraje svoji roli - určité tuky (se středně dlouhým řetězcem 8 až 14 uhlíků) totiž působí jako "mírně provokativní faktory".

Většina lidí si nemyslí, že mléko je tučná potravina, přesto plnotučné mléko dodává 50% svých kalorií v podobě tuku a mnoho sýrů má obsah tuku dokonce i vyšší (u některých dosahuje až 80% hranice!). Průměrně pochází 15 až 20 procent kalorií z tuku obsaženého v mléčných výrobcích právě z tuku se středně dlouhým řetězcem uhlíku. Dr. Oski, známý americký pediatr, říká, že akné se často upraví a problém zmizí potom, co je mléko vyřazeno ze stravy.

Dalším možným propojením může být konzumace mléka krav, které jsou březí, což má za následek přítomnost hormonu progesteronu v mléce. Progesteron se v těle mění na mužský hormon androgen, který následně zhoršuje akné.

Revmatická artritida a zubní kazy
Výsledky některých vědeckých studií spojují případy revmatické artritidy mladistvých s požíváním mléka a jeho výrobků. Jiné označují mléko a mléčné produkty za rizikový faktor u některých typů zubních kazů.

Dospělí a kravské mléko
U dospělých se jedná o šest hlavních problémů, které jsou dostatečně závažné k zamyšlení. Jde o:

Onemocnění koronárních srdečních cév
Rakovinu
Neurologické nemoci
Alergie
Trávící problémy
Infekční choroby

Onemocnění koronárních cév
Většina jednotlivců, která se snaží předejít tomuto onemocnění (anebo je zvrátit) má za to, že netučné, případně polotučné mléko (či mléčné výrobky) jsou pro ně vhodné. Studie z roku 1990 nicméně zjistila, že nejlepší výsledky měla ta skupina, která zcela vyřadila mléko ze své stravy.

To, co bylo řečeno o oxidaci cholesterolu z práškových přípravků kravského mléka pro děti, je třeba ještě více zdůraznit u těchto pacientů s onemocněním srdečních cév, protože u nich jde již opravdu o záležitost života či smrti.
Jednou z bílkovin, které výrazně zvyšují hladinu cholesterolu, je mléčný kasein. Každé mléko, ať již odstředěné (netučné), polotučné nebo tučné, tuto bílkovinu obsahuje. Plnotučné mléko je pochopitelně nejméně vhodné, protože má i větší obsah cholesterolu a větší obsah saturovaných tuků.

Spojení mezi mlékem, mléčnými výrobky a rakovinou
Dr. David Rose a jeho kolegové z American Health Food Foundation provedli hodnocení úmrtnosti na různé druhy rakoviny v celé řadě států a zjistili, že čím větší spotřeba masa a mléka v zemi, tím vyšší riziko rakoviny prsu.

Rovněž rakovina prostaty a vaječníků je spojována s požíváním mléka. Výsledky dr. La Vecchia a dalších italských vědců poukazují na to, že u mužů se riziko rakoviny prostaty zvyšuje úměrně k množství vypitého mléka. Specificky - ti, kteří vypili jednu až dvě sklenice mléka denně, měli o 20% vyšší riziko než ti, kteří mléko nepili. Jakmile bylo množství vyšší než dvě sklenice, riziko se zvýšilo na 400%!

Ve Španělsku vědci spojují s mlékem rakovinu konečníku - podle nich mléčné produkty zvyšují riziko tohoto onemocnění o 300%.

Rostoucí počet vědeckých studií v USA poukazuje na spojení mezi výskytem některých druhů rakoviny a pitím mléka (či požíváním mléčných výrobků). Čím vyšší je konzumace mléka v jednotlivých státech USA, tím vyšší riziko úmrtnosti na rakovinu prsu se zde objevuje.

Neurologická onemocnění
Amyotrofická laterální skleróza (ALS, Lou Gehrigova choroba), je závažné onemocnění, které způsobuje progresivní paralýzu a končí smrtí - průměrně tři roky po stanovení diagnózy. Přesto, že jsou některé případy tohoto onemocnění dědičné, narůstá domněnka, že další jsou způsobeny infekčním zdrojem přenášeným mléčnými výrobky.
Někteří vědci se domnívají, že podobná souvislost hraje roli i při vzniku roztroušené sklerózy.

Trávicí problémy a alergie
Alergie (nebo sensitivity), které způsobuje mléko a mléčné výrobky u dětí, jsou stejného charakteru i u dospělých. Neschopnost tolerovat (trávit) laktózu je velkým problémem u milionů dospělých (kteří často netuší, že jejich zažívací problémy jsou spojeny s požíváním mléka).

Kontaminující látky v mléce
Problémy, o kterých jsme až doposud hovořili, se převážně týkaly čistého kravského mléka. Ale čisté mléko jako takové neexistuje. Látky, kterým je dobytek vystaven, se obvykle také objeví v mléce. (To, co my máme dnes v podobě mléka ke snídani, to měla kráva včera k obědu.) Proto někdy ta různá chuť.

Naneštěstí to není pouze chuť, která do mléka přechází. Jsou to také baktérie, viry, priony, hormony, organické pesticidy a další znečisťující látky. Pro vědce je často velice těžké rozhodnout, které faktory mají negativní dopad na lidský organismus - je to mléko samotné, nebo jsou to látky, které se v mléce nachází.

Infekční látky a antibiotika
Většina konzumentů mléka se asi domnívá, že pasterizace zničí všechny potenciální nosiče nemocí. Toto má daleko do pravdy, i když pasterizované mléko je bezpečnější, než čerstvé. Pasterizace mléko nesterilizuje, tento proces v mléce počet nemoci schopných bakterií a virů pouze zredukuje.

Existují směrnice, které určují kolik bakterií smí mléko po pasterizaci obsahovat. V USA to např. nesmí být více než 20 000 bakterií celkem a 10 koliformních bakterií na jeden mililitr mléka. To znamená, že je povoleno mít v jedné sklenici pět milionů bakterií. Koliformní bakterie jsou závažnější, protože pocházejí z kravské stolice - těch je povoleno na jednu sklenici 2 500! Tato představa asi žádného z nás příliš nenadchne. A jak přežívají pasterizaci bakterie, tak ji přežívají viry (a rozhodně i priony, ještě menší přenašeče velice závažných chorob).

Přítomnost antibiotik v kravském mléce je v dnešní době běžná. Jak zdravá (preventivně), tak nemocná zvířata jsou léčena antibiotiky. Přestože krávy, kterým jsou podávána antibiotika, jsou vyřazeny z dojení, antibiotika se nacházejí v mléce po krátkou dobu i po skončení jejich podávání.

Co způsobuje u vědců neklid, je skutečnost, že narůstající neúčinnost antibiotik u chorob (např. zápal plic, salmonela nebo kapavka), jejichž léčba byla dříve velice jednoduchá, může být mimo jiné také ovlivněna běžným používáním antibiotik u domácích zvířat.

Z knihy dr. Neila Nedleyho "Proof Positive".

Počet přečtení: 6086
Datum: 31. 3. 2006