Konečně KOMBUCHA! | Prameny zdraví

Konečně KOMBUCHA!

Hledáte způsob, jak zlepšit své trávení, zvýšit svou odolnost, snížit svůj tlak, odbourat přebytečný cholesterol, zlepšit pružnost cévního systému, podpořit funkci jater, vyčistit svůj organismus nebo snížit svou váhu? Jednou z možností může být třeba právě pro vás starý čínský nápoj kombucha.

Konečně KOMBUCHA!

Rubrika: Přírodní léčba | Typ článku: Články

Kombucha je fermentovaný nápoj s lahodnou chutí a unikátními léčebnými účinky. Je to 100% přírodní produkt (bez přídavku umělých chemických látek), který vzniká kvašením společenství mikroorganismů v živném roztoku čaje a cukru (za přísně kontrolovaných výrobních podmínek a za předepsané teploty). Kvašením vznikají lidskému organismu prospěšné enzymy a řada dalších cenných látek - např. vitamíny řady B, kyselina mléčna, jablečná a glukoronová, laktobacily a minerální látky.

Jedním z hlavních důvodů, proč kombucha účinkuje na široké spektrum nemocí, je její neobyčejná schopnost odbourávat z těla škodlivé látky (i těžké kovy, alkohol, nikotin a mnohé další - čistící účinek se přitom projevuje v celém organismu). Významnou roli hraje přitom zejména obsah kyseliny glukoronové. Jakmile vyloučíme z těla toxiny, mnoha orgánům se vrátí jejich přirozená schopnost správné funkce.

Kombucha čistí žlučník, stimuluje funkci jater a posiluje ledviny. Kombucha harmonizuje činnost slinivky a žaludku, rychle pomáhá řešit vleklé problémy se zácpou a celkově povzbuzuje metabolismus. Pravidelné pití několikrát za den působí proti dně, tvorbě močových kamenů, zánětům žaludeční sliznice a vysokému krevnímu tlaku.

Ve Švýcarsku bylo již v šedesátých letech při jednom vědeckém výzkumu zjištěno, že pití kombuchy je (vzhledem k obsahu baktérií mléčného kvašení) prospěšné pro střevní mikroflóru (což má význam pro celkovou imunitu organismu). Obliba kombuchy se následně v této zemi tak zvýšila, že ji začaly prodávat i lékárny.

Kombucha je vhodná při léčebných půstech (a to nejen pro své čistící vlastnosti, ale i vyrovnáváním hladiny glukózy při náhlém poklesu cukru v krvi). Pití kombuchy se projevuje mimo jiné i zjemněním a vyčištěním pokožky. Protože má kombucha výrazné účinky při kožních poruchách, v některých zemích ji používají jako masážní roztok při celulitidě. V některých případech byl zaznamenán pozitivní účinek kombuchy i při padání vlasů.

Kombuchu lze doporučit také těm, kdo trpí nervozitou, nespavostí, chronickou únavou, duševním stresem a žaludeční neurózou.

V Brazílii, kde je kombucha oblíbeným nápojem, si velmi cení její schopnosti snižovat váhu. K tomuto účelu doporučují pít ji třikrát denně před jídlem.

Na našem trhu se vyskytují dva druhy kombuchy, jednak v černém čaji, což je původní recept, novinkou pak je kombucha v čaji zeleném, která je navíc prospěšná i antioxidačními účinky, které jsou tomuto čaji vlastní. (Pouze zelený čaj obsahuje speciální látky - katechiny, které výrazně potlačují růst rakovinných buněk.) Zdravotní účinky kombuchy se v tomto případě ještě zvyšují.

Kombucha je - vzhledem ke svému přírodnímu charakteru, detoxikačním a léčivým účinkům a lahodné chuti - unikátním nápojem, který může úspěšně nahradit mnohé nápoje, které si vedle přívlastku (možná) "chutný" adjektivum "zdravý" napsat rozhodně nemohou. Ideální je vypít skleničku kombuchy (2 dl) nalačno před snídaní, možno je ovšem pít i více přes den.

Miriam Theimerová

Počet přečtení: 7 011 Datum: 1. 1. 1970