Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Když méně značí více, Pestrost za prvé...

Tisíce lidí se dnes snaží dosáhnout optimálního zdraví užíváním vysokých dávek vitamínů, minerálů a dalších výživových doplňků. Je však možné, že tímto způsobem svůj organismus spíše zatěžují.
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Články

Není jednoduché toto téma objektivně zhodnotit. Kde má člověk hledat pravdu?
Problémů je tady hned několik. Po mnoho let v každé zemi odpovědné orgány (u nás Ministerstvo zdravotnictví, ve Spojených státech Národní akademie věd) stanovovaly tzv. výživové doporučené dávky (VDD), které udávají pouze minimální doporučené množství pro vitamíny a minerály. Přitom se však neuvádí horní hranice bezpečného množství té či oné látky. Důvodem je mimo jiné i ten fakt, že vitamíny jsou považovány spíše za potravinu než za lék.

Jaké tedy mohou být důsledky nadbytku vitamínů a minerálů?
Poměrně rozšířený je názor, že vysoké dávky některých vitamínů nebo minerálů mohou zabránit vzniku takových onemocnění, jako je rakovina, srdeční choroby a osteoporóza. Nadbytek jednoho vitamínu nebo minerálu ale může narušovat vstřebávání jiných. Například nadbytek železa může snižovat vstřebávání zinku. Přemíra zinku zase narušuje vstřebávání mědi.

Čtyři vitamíny jsou rozpustné v tucích (vitamín A, D, E a K). Jejich přebytek nelze vyloučit, a tak je ukládán v tělesném tuku. Megadávky vitamínu A (dvacetinásobek doporučené dávky) mohou způsobit bolesti hlavy, suchou kůži, popraskané rty, bolesti kloubů a vypadávání vlasů. Těhotné ženy, které by užívaly tak vysoké dávky vitamínu A, mohou ohrozit zdraví svého plodu.

Megadávky vitamínu D (tři- až pětkrát vyšší než doporučená dávka) mohou poškozovat vnitřní výstelku tepen a dokonce podporovat rozvoj aterosklerotických plátů.

Vitamíny rozpustné ve vodě (B komplex a C) byly dlouho považovány za bezpečné, protože se předpokládalo, že jejich nadbytek může být vyloučen moči. Toto pravidlo přestalo platit v roce 1983, kdy se potvrdilo, že megadávky vitamínu B-6 mohou způsobit poruchy nervového systému. Nadměrné dávky ve vodě rozpustných vitamínů způsobují, že organismus začne velice plýtvat v hospodaření s nimi.

Megadávky vitamínu C mohou rovněž u některých lidí vyvolat vznik ledvinových kamenů.
Nikdo také neví, jaké jsou důsledky dlouhodobého užívání megadávek různých vitamínů a minerálů. Zde se dostáváme na neprobádanou půdu. Proto někteří odborníci přirovnávají konzumaci nadměrného množství vitamínů a minerálů k svévolnému nezodpovědnému užívání léků.

Existuje bezpečný způsob, jak si zajistit dostatek vitamínů a minerálů?
Nejpřirozenějším a ideálním zdrojem všech živin by pro nás měla být strava. Přirozené potraviny jsou plné vitamínů a minerálů a navíc ve formě a množství odpovídajícím potřebám organismu. Jakmile začneme ze stravy oddělovat jednotlivé složky a koncentrovat se pouze na ně, vždy je reálné nebezpečí, že porušíme přirozenou rovnováhu.

Mohou být někdy vitamínové tablety i prospěšné?
Problémem není to, když si člověk dá každý den multivitamínovou tabletu obsahující vitamíny, minerály a další stopové prvky v množství přibližně odpovídajícím VDD. Vitamínové doplňky mohou být dokonce dobrou pomocí při nemoci či v zimním období při nedostatku ovoce a zeleniny.

A co je pravdy na tom, že větší dávky vitamínů nám pomohou lépe zvládat stres a dodají nám vitalitu?
Zatím neexistují vědecké důkazy o tom, že by vitamínové a minerálové přípravky objektivně zvyšovaly vitalitu a odbourávaly stres. Tyto látky totiž nepůsobí na náš organismus žádným mystickým způsobem. Jejich nadbytek nezpůsobí zrychlení biologických pochodů v organismu, stejně jako více benzinu v nádrži nezpůsobí, že auto pojede rychleji, než kolik mu dovolí výkon motoru. Energie pochází ze sacharidů (obsažených v obilovinách, luštěninách a bramborách), ne z vitamínů a minerálů.

Každý z nás potřebuje vitamíny a minerály k životu a optimálnímu zdraví - stačí však jen velice malé množství.
Kde lze nalézt nejvíce vitamínů a minerálů? Základním kamenem zdravé výživy je pestrost. Následující tabulka ve stručnosti ukazuje, které potraviny obsahují nejvíce vybraných vitamínů či minerálů.

Vitamín/minerál Zdroj Množství na 100 kcal
A Čerstvá mrkev 1980 IU
B-1 Obilné klíčky 0,5 mg
B-2 Kefír 0,5 mg
B-3 Rajčata 3,0 mg
B-6 Celozrnná pšeničná mouka 0,6 mg
Kys. listová Zelený salát 848 µg
B-12 Sušené mléko 1,1 µg
C Červená paprika 607 mg
D Vejce 18 IU
E Olej z obil. klíčků 28,3 mg
K Čočka 54 µg
Vápník Kapusta 459 mg
Železo Špenát 15,7 mg
Hořčík Tykvová semínka 102 mg
Draslík Ovesné vločky 403 mg
Selen Asparágus 36 µg
Zinek Sezamová semínka 3,0 mg

Diehl, Ludington, Pribiš: Dynamický život

 

Počet přečtení: 2305
Datum: 16. 8. 2006