Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Kajenský pepř do ponožek

Malinké, krásně červené chilli papričky vypadají velice dekorativně. Měli bychom však s nimi zacházet spíš „jako se šafránem“. Stačí malé množství. Když nám ujede ruka, jídlo se rázem změní z krmě pikantní na nepoživatelnou.
|
Typ článku: Články

Tyhle papričky – mleté nebo výtažek z nich – okoření jídlo asi dvacetkrát výrazněji než paprika nepálivá. V rostlinné kuchyni je používáme ke zvýraznění paprikových pokrmů či ďábelských kotlíků.

Kajenský pepř, který se získává mletím jedné z odrůd chilli papriček, je základem na koření zvané chilli. K němu se většinou ještě něco přidává pro zjemnění, například dobromysl, estragon, hřebíček, paprika, kmín, česnek, nové koření.

Kajenský pepř výborně ochutí třeba zelný salát. Hlávkové zelí nakrájíme na čtverečky, krátce povaříme, necháme okapat. Přidáme nakládané žampióny. Zalijeme omáčkou – ve troše vody svaříme sůl, cukr, drcenou chilli papričku a trochu octa. Přidáme trochu oleje. Necháme rozležet.

A jak kajenský pepř léčí? Pomáhá trávit, vyhání parazity, otevírá dýchací cesty – což může pomoci asmatikům. Rozehřívá tělo, což oceníme třeba při nachlazení. Dejme si trochu kajenského pepře do polévky, třeba i do česnečky. Krevní oběh se zrychlí a tělo si pomůže samo. Když třeba někdo trpí Reynaudovým syndromem – to je taková ta reakce na chlad, kdy prsty nápadně zbělí – měl by si častěji dopřávat toto koření. Pozor však, aby se tělo nerozehřálo příliš. Zvláště těhotné ženy by to s ostrým kořením neměly přehánět.

Mexičanky, ženy z Chile, ale také ženy z Orientu, prý takřka netrpí na křečové žíly tak jako my, Evropanky. Přisuzuje se to právě kajenskému pepři. Na internetu kolovala ještě další pověst – chilli prý dokáže zastavit nástup infarktu! Nemohla jsem to (naštěstí) ověřit, ale pro všechny případy to tu také uvádím. Přinejmenším to neuškodí. Což ostatně známe z lékařské přísahy: primum non nocere – prvotní je neškodit… no a co si budeme povídat, mnoho medikamentů i z rukou odborníků bohužel škodí, takže já osobně už jsem podezřívavá (zvláště po přečtení knížky Johna Virapena Nežádoucí účinek: Smrt) a radši se spoléhám na koření a bylinky než na jakási kolečka. Co tedy konkrétně stálo v tom internetovém doporučení? Lžičku chilli zalijeme horkou vodou a vypijeme. Tady bych podotkla, že už se dostane i jemně mleté chilli. Mně pro běžné použití stačí «na špičku nože», ať už ho dávám do polévky či do horké čokolády, ale fakt je, že infarkt se běžné situaci vymyká a tak bych přimhouřila oči nad množstvím pálivé hmoty. Když jde o život a když se kácí les, všechno je jinak.

Když postižený nemůže pít – když je třeba už v bezvědomí – doporučuje se použít chilli tinkturu a tu aplikovat pod jazyk podobně jako nitroglycerin. Zatím jsem takovou tinkturu nikde neviděla, ale není problém zalít si trochu koření silným čistým alkoholem. Já používám kvalitní domácí slivovici, někdo si kupuje čistý líh v lékárně a někdo si vozí 96% alkohol z Itálie. (Osobně bych takto silný alkohol před použitím rozředila. Jako všechno, čeho je moc, i přiliš silný alkohol škodí: Jednou si se mnou na jedné společenské akci chtěl jeden kolega zavdat – ze své stříbrné placatky. Nechtěla jsem riskovat faux-pas, aby si nemyslel, že jsem namyšlená. Na dotaz, co je to za alkohol, sdělil, že jde o slivovici. Nu což, jeden lok neuškodí, řekla jsem si. Jenže uškodil i ten jeden lok! Byla to totiž osmdesátiprocentní slivovice! Pouhý jeden lok mi stačil spálit hlasivky, které jsem na té akci bohužel potřebovala. Od té doby se mi opět posílil pud sebezáchovy a i kdyby se měla urazit celá vesnice, budu poslouchat svou intuici.

Intuice zatím neměla námitky proti tomu, abych zalila koření alkoholem a vzniklou tinkturu po kapkách užívala. Mleté chilli s alkoholem po rozředění vodou získalo nádhernou, jasně červenou barvu. Hodlám tohle koření zkoušet i nadále na sobě, ale také ho zkusím stříknout na mšice, co se mi roztahují na černém rybízu…

Chilli umí rozproudit „stojaté vody“ v těle, zlepšit vstřebávání, což dokáže zvýšit účinnost i ostatních bylinkových přípravků – třeba na vředy, na artritidu, na srdečně cévní potíže, proti infekcím aj. Babská rada: koho zebou nohy, má prý si vysypat ponožky kajenským pepřem. Nezkoušela jsem, ale říká se: Nikdy neříkej nikdy.

Chilli bývá také součástí ochranných sprejů – nejen proti dvounohým či čtyřnohým útočníkům, ale i proti virům, které na nás útočí zvenčí. Už prý se vyrábí nosní sprej, který pomáhá proti rýmě a zánětu dutin. No, jestli pálí stejně jako chilli, nedivím se, že nohy na ramena berou všichni nezvaní hosté. Ovšem představa, že mám něco tak pálivého na nosní sliznici, mě spíš motivuje včas dělat prevenci. Prevence může být i poměrně příjemná a sladká: ve zdravých výživách mívají vynikající čokoládu, která obsahuje právě chilli koření.

Název chilli pravděpodobně souvisí s Chile. Kolonizátoři pokládali oblast dnešního Chile za domovinu papriky. Přídomek „kajenský“ získalo toto koření podle přístavu Cayenne ve francouzské Guayaně, odkud se dřív hodně vyváželo.

Chilli je i součástí vynikající kořenící pasty tandoori. Kromě chilli je v ní koriandr, sůl, řecké seno, skořice, černý pepř, zázvor, cibulový prášek, česnek, hořčičné semínko, betelový list, muškátový oříšek i květ, kyselina citronová, hřebíček, kardamom, sezamový olej a barvivo.

Nedá mi to, abych neuvedla recept na brambory mojo (čti mocho). Opěvují je ti, co se vracejí z Kanárských ostrovů. Brambory mojo si můžeme připravit i doma: Vezmeme malé brambory, velmi důkladně je omyjeme, (to proto, že je budeme připravovat i jíst se slupkou) a pak je vaříme v hodně osolené vodě. V původním receptu to měla být voda mořská. Když jsou brambory vařené, slijeme vodu a postavíme kastrol zpět na sporák, nastavený na nízkou teplotu. Kastrolkem občas zahýbáme, aby se brambory nepřipálily. Vyčkáme, až sůl na nich začne krystalizovat. Brambory podáváme s mojo omáčkou.

Budeme na ni potřebovat dvě až čtyři sušené chilli papričky, hlavičku česneku, lžičku soli, dvě deci olivového oleje, dvě deci bílého vinného octa, půl lžičky kmínu, půl lžičky papriky a špetku šafránu. Nalijeme horkou vodu na chilli papričky a necháme je nabobtnat asi hodinu. Česnek oloupeme a nakrájíme na kousky. Všechny přísady kromě oleje dáme do mixéru a mixujeme dohladka. Pak začneme po kapkách přidávat olej, přičemž stále mixujeme. Pokud chceme mít omáčku zelenou, místo chilli papriček, papriky a šafránu přidáme hrst petrželové nati a koriandr. Pokud bychom chtěli krémovou omáčku, přidáme též avokádo.

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 1220
Datum: 29. 9. 2021