Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Augustus (latinsky: velkolepý)

Římský císař od roku 27 př. Kr. do roku 14 po Kr. – Lukáš 2,1.
 

Je císař Augustus biblická postava? Ovšem, i když o tom možná někdo pochybuje. Císař nesmírně velké římské říše patří především do všeobecných dějin starověku. Většina čtenářů Bible však ví, že jeho jméno je zmiňováno i v Bibli. Připomínáme si ho pokaždé, když čteme příběh o Ježíšově narození: „Stalo se v oněch dnech, že vyšlo nařízení od císaře Augusta, aby byl po celém světě proveden soupis lidu“ (Lk 2,1). Tento soupis se měl uskutečnit v místě, odkud člověk pocházel. Z tohoto důvodu cestoval Josef s Marií, která byla ve vysokém stadiu těhotenství, do Betléma, kde se narodil Ježíš.

Augustus chtěl zjistit stav svého království, a tak se rozhodl zorganizovat sčítání lidu. Věděl, že toto nařízení způsobí mnohým značné nepříjemnosti. Je sporné, zda se někdy dozvěděl, že zorganizováním tohoto sčítání sehrál klíčovou roli v největším dramatu všech dob: narození Spasitele v Betlémě – přesně tak, jak to předpovídalo proroctví.

Ani nejmocnější muži a ženy nemohou mít celkový přehled o všem, co se ve světě děje. Často nevidí ani důsledky svých rozhodnutí. Ale to, co dělají, nějakým způsobem zapadá do Božího plánu. Bůh dosahuje svého cíle prostřednictvím lidských plánů a často i přes ně; prostřednictvím dekretů vydaných mocnými vládci, nebo navzdory nim; ale také prostřednictvím toho, k čemu se rozhodnu já sám (anebo i přes to, co se rozhodnu udělat).

Pane, prosím Tě, abys věci, které dnes řeknu nebo udělám, zařadil do svého celkového plánu.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 11
Datum: 16. 2. 2024
Jitřenka
červenec 2024
POÚTSTČTSONE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Odebírat emailem