Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Vytrvalí získají království

A vy jste ti, kdo se mnou v mých zkouškách vytrvali. Já vám uděluji království, jako je můj Otec udělil mně, abyste v mém království jedli a pili u mého stolu; usednete na trůnech a budete soudit dvanáct pokolení Izraele. (Lukáš 22,28–30)
 

Život křesťana není procházka růžovým sadem. Ti, kteří to myslí s Ježíšem vážně, musí počítat s tím, že jim lidé, kteří považují křesťanství za omyl, budou dělat naschvály a budou jim házet klacky pod nohy.

Ježíš na to své následovníky připravuje během celé své pozemské mise. Bojuje přitom s jejich utkvělou představou, podle níž se Mesiáš stane králem Izraele a nastolí pro všechny své příznivce čas pohody a blahobytu.

Učedníci ale tato jeho slova moc nevnímají. Vlastně se je snaží vytěsnit ze své mysli. To, co říká, se jim vůbec nelíbí. On jim to ale opakovaně připomíná. Ví, že si na to vzpomenou, až to bude aktuální, a pak teprve tyto informace docení.

Tentokrát Ježíš vyzdvihuje vytrvalost. Ta bude pomáhat všem jeho následovníkům v dobách, kdy křesťanství nebude moc populární a kdy se pro víru bude trpět i umírat. Spasení je sice věcí okamžiku, protože je Božím darem, ale život s Ježíšem bude plný dobrodružství a obtíží. Nejlepší přípravou na to, aby má víra přežila i tyto zlé časy, je vytrvalá služba těm, kterým zlé časy nastaly už teď. Ten, kdo pomáhá druhým, pomáhá i sobě.

Každý, kdo vydrží sloužit až do konce, bude v nebi „sedět na trůnu“ s Ježíšem a bude také „soudit“, protože jeho soud bude ve stejném duchu jako ten Boží. Cílem nebude naše pomsta, ale spravedlivé posouzení skutků lidí, kteří vědomně sloužili zlu.

Z knihy Vlastimila Fürsta Ze stínu smrti na cestu pokoje. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 5
Datum: 21. 11. 2023
Jitřenka
červenec 2024
POÚTSTČTSONE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Odebírat emailem