Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Zvláštní příprava na svátek

Blížil se svátek nekvašených chlebů, velikonoce. Velekněží a zákoníci přemýšleli, jak by ho zahubili; báli se však lidu. (Lukáš 22,1.2)
 

Jeruzalém byl v těch dnech plný poutníků, kteří přicházeli v tom nejlepším oblečení, které měli. Těšili se na svátky a na to vše, co s nimi bylo spojeno. Zvláště ti, kteří přišli poprvé, byli plni očekávání a s obdivem hleděli na krásně vyzdobený chrám. (Lukáš se ale zastavuje u jednání velekněží a zákoníků. Lidé, kteří měli nejvíc dbát na svou osobní přípravu, protože mnozí z nich byli aktéry bohoslužeb a obřadů, mají úplně jiné starosti. Místo přípravy na velký svátek plánují tito duchovní vůdci vraždu. Kdyby se nebáli lidu a povstání, zabili by Ježíše nejraději hned.

Přemýšlím nad tím, kde se v nich vzalo tolik nenávisti. Vždyť tito lidé znali zákon, který říká, že mám z celého srdce milovat Boha a svého bližního mám mít rád stejně jako sebe. Jak je možné, že plánují vraždu muže, který nic zlého neudělal?

Docházím k závěru, že na počátku jejich nenávisti byla závist, že lidé mají Ježíše raději než je. Zatímco při jejich kázání usínali a dávali najevo, že je nudí, za Ježíšem dokázali cestovat i několik dnů, jen aby ho slyšeli. Je to podobné tomu, co prožíval král Saul. Když zjistil, že lidé obdivují více Davida než jeho, také začal plánovat jeho vraždu a pokoušel se ho zabít.

Moudrý král Šalomoun napsal, že „závist je hnilobou kostí“ (Př 14,30). Moudrý člověk si má proto dávat pozor na to, co cítí vůči lidem, kteří ho v něčem převyšují. Pokud dám ve svém srdci prostor závisti, mohu na tom být brzy stejně jako židovští duchovní, kteří plánovali vraždu Mesiáše.

Z knihy Vlastimila Fürsta Ze stínu smrti na cestu pokoje. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 11
Datum: 10. 11. 2023
Jitřenka
červenec 2024
POÚTSTČTSONE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Odebírat emailem