Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Ideální potravina?

Mléko je ideální potravina. Ovšem pouze pro kojence - a to mléko mateřské. Na této zemi žije přibližně 4300 různých druhů savců a u každého druhu odpovídá složení mateřského mléka přesně potřebám mláděte.
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Články

Chcete tím říct, že kravské mléko by se nemělo dávat dětem?
Ano, pro toto tvrzení se objevuje stále více důkazů. Americké sdružení pediatrů (American College of Pediatrics) proto již nedoporučuje dávat kravské mléko dětem mladším 12 měsíců. Co je důvodem? Problémy se vstřebáváním železa, alergie, koliky, ekzémy, zvýšené zahlenění dýchacích cest.

A co dospělí? Cožpak mléko a mléčné výrobky nejsou nenahraditelné?
Možná také patříte k těm, kteří byli po léta přesvědčováni, že mléko je základ zdraví.
Český občan však konzumuje příliš mnoho tuků, cholesterolu a bílkovin a minimum vlákniny. Přitom u plnotučného mléka celých 50 procent energie pochází z tuku (většinou tuku nasyceného) a 20 procent energie z bílkovin. Mléko navíc obsahuje cholesterol, přitom však žádnou vlákninu. Pitím mléka ještě více zatěžujete již tak přetížený metabolismus.

A co mléko s nízkým obsahem tuku? Nevyřeší to problémy, o kterých mluvíte?
Nízkotučné mléko představuje ve srovnání s plnotučným určitý pokrok, ale zase ne tak velký, jak by se zdálo. Když přepočtete 2 % tuku nízkotučného mléka na energii, zjistíte, že stále 30 procent energie pochází z tuku.
Pokud chcete pít mléko, pak netučné mléko (mléko, které obsahuje 0,5 % tuku) je v tomto ohledu nejlepším řešením. Obsahuje velice málo tuku, nepatrné množství cholesterolu a všechny další živiny běžně přítomné v mléce.

A co vápník? Není mléko důležitým zdrojem vápníku?
Je fakt, že mléko obsahuje hodně vápníku, ale dříve, než se rozhodnete jej pít, zvažte všechny výhody a nevýhody jeho konzumace.

Výskyt srdečních onemocnění narůstá se zvyšující se konzumací mléčných výrobků. Potvrdily to mezinárodní srovnávací studie. Plnotučné mléko, bohaté na nasycené tuky a cholesterol, se podílí na vzniku srdečních onemocnění.
Populace, které mají nejvyšší spotřebu mléka a mléčných výrobků, jsou nejvíce postiženy osteoporózou, onemocněním, které se zřídka vyskytuje v té populaci, která mléko vůbec nepije. Zdá se, že vysoká spotřeba mléka a mléčných výrobků nejenže nechrání před osteoporózou, ale dokonce spíš přispívá k jejímu rozvoji. Důvodem je pravděpodobně nadměrné množství živočišných bílkovin, k jejichž zpracování je nutný vápník.

Složení mléka u každého živočišného druhu odpovídá rychlosti jeho růstu. Ve srovnání s jinými savci, lidské mládě roste velice pomalu, čemuž také odpovídá složení mateřského mléka. Je možné, že konzumace kravského mléka přispívá k předčasnému dospívání dnešních dětí.

o odstavení mnoho dětí ztrácí schopnost trávit mléčný cukr - laktózu, což se projevuje nadměrnou plynatostí, křečemi nebo i průjmem. Tomuto stavu se říká laktózová intolerance a vyskytuje se až u 75 procent světové populace.
Mléko je nejčastějším zdrojem potravinových alergií. Při normálním trávení kravského mléka je uvolněno více než 100 různých antigenů (látek vyvolávajících specifickou imunitní reakci). Mnozí z těch, kteří trpí astmatem, revmatoidní artritidou nebo sennou rýmou, udělají lépe, když přestanou pít mléko.

Většina lidí u nás konzumuje nadměrné množství bílkovin, a mléko patří k potravinám s vysokým obsahem bílkovin.
Mléko patří rovněž k potravinám způsobujícím zácpu.

Mléko může být zdrojem celé řady nebezpečných bakterií, pokud není sterilované. Často může také obsahovat zbytky antibiotik, růstových hormonů, pesticidů či jiných léků, které se přidávají do krmných směsí.

Z těchto, ale i dalších důvodů dnes mnoho lidí volí jiné zdroje vápníku, jako jsou obiloviny, luštěniny, tmavě zelená listová zelenina a v případě potřeby i vápníkové výživové doplňky.

Chcete snad naznačit, že dospělí nepotřebují mléko?
Mnozí prožili ve zdraví celý život, aniž by pili mléko nebo konzumovali jakékoli mléčné produkty. Pokud chceme přesto mléko konzumovat, tak spíše nízkotučné nebo netučné, v menším množství k vaření nebo na cereálie. Praktickým kompromisem je také orientace na nízkotučné nebo netučné zakysané mléčné výrobky.

Z knihy "Dynamický život".

Počet přečtení: 2831
Datum: 30. 10. 2005