I bodlák může být chutný a užitečný | Prameny zdraví

I bodlák může být chutný a užitečný

Cynara se podle antické pověsti jmenovala plavovláska, jejíž krásu obdivoval i sám nejvyšší bůh Římanů – Jupiter. Cynara ale jeho útokům odolala a zhrzený nápadník ji za trest proměnil v pichlavou rostlinu, o niž si každý rozdrásá ruce. Když prý se ale někomu podaří proniknout k jejímu nitru, čeká ho výtečná odměna.

I bodlák může být chutný a užitečný

Rubrika: Přírodní léčba | Typ článku: Encyklopedie

Ano, je to bodlák, jehož květní lůžko se používá jako výtečná zelenina.

Je to lahodná krmě, leč poněkud drahá. Jednou jsem si užívala na zahraničním zájezdu, protože tam byly švédské stoly a člověk si mohl vybrat, co chtěl. Zatímco někteří lidé tvrdošíjně zůstávali u špaget s kečupem, já jsem si řekla – tak ty mohu mít i doma – a dopřávala jsem si všelijakých zeleninových lahůdek včetně artyčoků. Ovšem i za těch pár dnů jsem si na ně zvykla a doma se mi stýskalo. Není divu – posilují jaterní tkáň a to moje poborreliózní játra vítají. A tak jsem si jednou v jedné pražské prodejně s italskými produkty jeden artyčok koupila. Při zjištění ceny se mi udělalo nevolno a umínila jsem si, že až se zas dostanu na podobný zájezd do ciziny, že si těch artyčoků užiju ještě víc!

Dočetla jsem se, že ve čtyřicátých letech 19. století se artyčoky pěstovaly v zelinářských zahradách v Praze. Doufám, že za touto historií Pražané neudělali definitivní tečku! Jindřich VIII. si artyčoky dával dovážet z Kréty, jenže takový dovoz něco stojí, že?

Některé národy považují artyčoky za afrodiziakum – a já se ani nedivím. Když nic jiného – kdo nabídne svému partnerovi či partnerce takovou dobrotu, určitě toho druhého přinejmenším velmi dobře naladí.

Kromě toho, artyčok téměř neobsahuje tuky, takže člověka nevede k útlumu jako vepřo-knedlo-zelo, má hodně béčkových vitaminů, céčko a taky trochu «vitaminu plodnosti», tedy vitaminu E. Rutein – ten je dobrý na cévy. Vápník, hořčík, železo, měď, bór, jód, a taky mangan – ten prý má vliv na žlázy s vnitřní sekrecí… Že by to tedy bylo hlavně tím manganem…? Ještě mě napadá – artyčoky se pěstují hodně v Itálii či ve Francii – no a už pouhá návštěva těchto zemí jako by přispívala k laskavějšímu naladění…

Omlazující látka, obsažená v artyčoku, se jmenuje cynarin. Jestli se cítíte mladí, omlazovat se nemusíte, ale pamatujte na zadní kolečka a vězte, že jednou se vám bude hodit i to, že artyčok snižuje hladinu cholesterolu v cévách. No, už i děti někdy mají zvýšenou hladinu cholesterolu. Není divu, mají málo pohybu a hodně nezdravé stravy ze všelijakých hamburgrů a smažených brambůrek.

Pochutnat si lze nejen na dortíčkách, ale i na artyčocích. Dortíky s umělými sladidly taky nejsou nejlevnější a diabetici by měli vědět, že artyčok reguluje hladinu cukru v krvi.

Dobrá zpráva: omlazující cynarin je nejen v čerstvých artyčocích, ale i v nakládaných.

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 2 067 Datum: 24. 2. 2015