Hroznové víno | Prameny zdraví

Hroznové víno

Plody vinné révy jsou naplněny sluncem: v létě a na podzim čerpají z půdy živiny a vytvářejí vitamíny, aby posílily svá semena. Není divu, že ptactvo využívá vinné hrozny jako poslední nabídku roku. Také lidem poskytují vinné hrozny hodnotné biolátky.

Hroznové víno

Rubrika: Přírodní léčba | Typ článku: Články

Vinná réva pochází pravděpodobně ze západní Asie a je jednou z nejdéle pěstovaných plodin.
Slupky vinných hroznů bohaté na vlákninu odstraňují ochablost střev a zácpu, současně organismus odvodňují, zbavují jedovatých látek a vážou látky tukové. Hrozny jsou ideální podzimní dietou. Urychlují průchod moči ledvinami, močovým měchýřem a močovými cestami, vyplavují bakterie a mírní tak záněty ledvin a močového měchýře.

Vinné hrozny obsahují všechny vitamíny B komplexu s výjimkou vitamínu B12. Vitamíny skupiny B jsou důležité pro metabolismus sacharidů, pro dobré nervy a mozek. Fruktóza, ovocný cukr, mírně zvedá hladinu cukru v krvi. Příliš nízká hladina cukru je hlavní příčinou únavy, nervozity a nedostatečné soustředěnosti. Hrozny jsou bohaté na kyselinu listovou (pro krvetvorbu) a vitamín C (pro imunitní systém). Mají rovněž mnoho manganu (pro kosti a štítnou žlázu, výživu nervů) a hořčíku (pro funkci srdce a svalů). Obsah draslíku vyrovnává vliv příliš slané, popř. na sodík bohaté stravy.

Hlavní sklizeň probíhá od srpna do konce října. Čím větší jsou hrozny, tím jsou šťavnatější a aromatičtější. Doporučením k nákupu se stává zelená stopka (třapina), která svědčí o čerstvém a nepřezrálém zboží, jež doma i nějakou dobu vydrží. Hrozny se nejlépe uchovávají ve spodní části chladničky, a to až týden, pokud ovšem nejsou přezrálé.

Pěstitelé hroznového vína v Itálii a dalších jižních producentských zemích mají ctižádost dosáhnout velkých, pevných, i na pohled krásných plodů. K tomu je jim dobrý každý prostředek (týdny až měsíce chemických postřiků). Obdobná snaha se projevuje při dopravě a ve velkoobchodu (používání zdraví škodlivých vosků a pryskyřic). Proto hrozny pečlivě omýváme. Osoby se sklonem k alergiím by měly konzumovat pouze rozinky nesířené.

Na rozdíl od jiných odtučňovacích kúr je jednotýdenní hroznová kúra ideální pro všechny osoby s nadváhou. Ideální recept je následující: Denně 500 g hroznového vína plus 1 000 kcal z jiné potravy. Tím zajistíme, že v těle nedojde k žádnému deficitu živin.

Pozitivním vedlejším účinkem hroznové diety je odstranění jedovatých, odpadových a kyselých látek ze střev. Do zimních měsíců vcházíme posilněni.

Z knihy Klause Oberbeila a dr. Christiane Lentové „Ovoce a zelenina jako lék".

Počet přečtení: 5 434 Datum: 8. 11. 2012