Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Hroznová semínka

Lidé na celém světě mají již po dlouhá staletí rádi hroznové víno a výrobky z něj. Hroznové víno se pěstuje v mnoha oblastech celého světa a hrozny jsou populárním ovocem v řadě kultur.
|
Typ článku: Články

Nefermentovaná šťáva z hroznů je také velmi oblíbená jako osvěžující nápoj, zatímco v mnoha společnostech se podává při jídle a společenských příležitostech také fermentovaná šťáva (víno).

V současné době se pěstuje více než padesát druhů hroznového vína. S čerstvými hrozny se pěstuje ve třech základních barvách: červené, zelené a tmavě modré. Každý druh má svoji vlastní barvu, chuť a strukturu. Hroznové víno dozrává v pozdním létě a na podzim.

Hroznové víno v dějinách

V devatenáctém století používal John Harvey Kellogg hroznové víno k léčení pacientů s vysokým krevním tlakem. Vzhledem k tomu, že listy hroznového vína mají stahující vlastnosti, používaly se v minulosti na léčení křečových žil, průjmu a dalších nemocí. Sušené hroznové víno, známé pod názvem rozinky, je oblíbeným doplňkem, sloužícím na oslazení obilných směsí a pekařských výrobků, používá se rovněž jako zdroj rychlých kalorií.

V nedávné době bylo zjištěno, že šťáva z červeného vína obsahuje složky, které brání vytváření krevních sraženin. Kvůli této své vlastnosti začala být hroznová šťáva doporučována lidem s rizikem srdečního onemocnění.

Farmakologické vlastnosti hroznové šťávy jsou výsledkem obsahu resveratrolu a dalších flavonoidů, jako je quercetin a katechin. Zdraví napomáhající vlastnosti hroznové šťávy pocházejí hlavně ze slupky hroznů, a to zvláště z červených hroznů. Tyto složky rovněž napomáhají v boji proti rakovině a mají protizánětlivé vlastnosti.

Semínka hroznů jsou také aktivní

V nedávné době se stala populárními také semínka hroznů, podávaná jako výživový doplněk. Semínka obsahují značná množství proanthocyanidinů, což jsou hlavní polyfenolika obsažená v hroznech. Tyto flavonoidní složky se dokáží navázat jedna na druhou a vytvářet malé polymery, kterým se říká oligomery.

Komerční výrobky z výtažku z hroznových semínek jsou obvykle standardizovány na základě jejich obsahu proanthocyanidinů. Ty jsou silnými antioxidanty, které ničí volné radikály a brání oxidaci lipidů. Bylo zjištěno, že výtažek ze semínek hroznů má silnější antioxidační účinky než vitamíny C a E i než beta karoten.

Výtažky ze semínek hroznů snižují kapilární propustnost a křehkost a používají se při léčbě a prevenci cévních a oběhových problémů, jako je žilní nedostatečnost, periferní onemocnění cév a křečové žíly. Prospěchu se rovněž dostává lidem, kteří jsou ohrožení srdečním infarktem nebo mozkovou mrtvicí. Hrozny a výrobky z hroznů obsahují vysokou hladinu antioxidantů, které zabraňují oxidaci LDL cholesterolu a chrání tak vnitřní výstelku cév. Když byl výtažek z hroznových semínek podáván pokusným králíkům nebo myším, dokázal významně zlepšit jejich kardiovaskulární funkce, zmírnit rozvoj ateroklerotických lézí a snížit poškození srdeční tkáně. Ve studiích na lidech dokázaly tyto doplňky významně snížit oxidaci LDL cholesterolu u lidí se zvýšenou hladinou cholesterolu. Zdá se tedy, že výtažek z hroznových semen je dobrým terapeutickým prostředkem, který napomáhá kardiovaskulárnímu zdraví.

Další účinky

Řada evropských studií ukázala, že výtažek z hroznových semínek dokáže účinně pomoci při problémech s krevním oběhem a zlepšit tonus žil. Jedna studie rovněž zjistila, že výtažek z hroznových semínek může pomoci zlepšit vidění v noci. Další studie zjistila, že může pomoci zabránit tvorbě šedého zákalu. Podle některých autorů pomáhá výtažek z hroznových semínek i při léčbě diabetické neuropatie.

Zvířata, kterým byly podávány proanthocyanidiny, měla snížený výskyt kožních nádorů. Další testy ukázaly, že výtažek z hroznových semínek brání množení buněk rakoviny prsu u člověka, podobně jako buněk rakoviny plic a žaludku. Narušuje totiž angiogenezi, která je hlavním faktorem působícím na rychlost růstu nádoru. Byla prokázána i protizánětlivá a protivirová aktivita.

Proanthocyanidiny obsahují také brusinky, borůvky, mandle, arašídy, kakao a některé další ořechy a bobule.

Bezpečnost použití

I když dosud není dostatek hodnověrných informací, zdá se, že výtažek z hroznových semínek lze užívat bez obav. Nebyly hlášeny žádné nežádoucí vedlejší účinky a jeho toxicita je velmi nízká. Nedoporučuje se užívat jej v těhotenství a v období kojení (ale to je pouze pro ochranu výrobce, těhotným ani kojícím jistě neuškodí). V současné době nejsou známé žádné interakce s jinými bylinnými přípravky nebo potravinami. Terapeutická účinnost výtažku z hroznových semínek může být různá, vzhledem k tomu, že vstřebatelnost proanthocyanidinů se u jednotlivců značně liší.

Pro celkové zdravotní posílení se doporučuje typické dávkování 50-200 mg výtažku z hroznových semínek denně. Produkt je k dostání ve formě kapslí nebo tabletek.

Winston J. Craig, Vibrant Life, July/August 2003

Počet přečtení: 14383
Datum: 2. 10. 2007