Globální oteplování zlepšuje sklizeň, ale snižuje množství živin | Prameny zdraví

Globální oteplování zlepšuje sklizeň, ale snižuje množství živin

Globální oteplování zřejmě v některých oblastech zvýší sklizeň rýže, sójových bobů a pšenice; větší výnosy s sebou však ponesou nižší nutriční hodnotu sklizených plodin.

Globální oteplování zlepšuje sklizeň, ale snižuje množství živin

Rubrika: Ekologie | Typ článku: Studie

Výživová hodnota plodin klesá, neboť i když při vyšších hladinách oxidu uhličitého rostliny dávají větší množství semen, semena samotná obsahují méně dusíku, uvedl Peter Curtis, profesor zabývající se životním prostředím a biologií na Ohio State University. Potravy tedy může být k dispozici více, abychom z ní získali stejné množství živin, budeme jí však muset sníst větší množství (to platí i pro hospodářská zvířata).

Oxid uhličitý je skleníkový plyn, jehož tvorba je spojena s automobilovými zplodinami a s užíváním některých dalších fosilních paliv. Někteří vědci předpokládají, že v příštích desetiletích množství oxidu uhličitého v atmosféře významně vzroste.

Profesor Curtis spolu s kolegy shromáždili data ze 159 studií vypracovaných v posledních dvou desetiletích, aby mohli posoudit účinky změn klimatu na rostlinnou produkci.

Počet přečtení: 3 155 Datum: 9. 12. 2006