Deset nevýhod nezdravé stravy | Prameny zdraví

Deset nevýhod nezdravé stravy

Konzumace určitých potravin vede k výskytu specifických zdravotních problémů, kterým dnešní člověk v průběhu života čelí. Dovolte mi, abych velmi krátce shrnul deset způsobů, kterými škodlivé potraviny poškozují každý den zdraví lidí.

Deset nevýhod nezdravé stravy

Rubrika: Mýty a omyly | Typ článku: Články

1. Výživové nedostatky

Když slyšíte termín výživový nedostatek, asi si představíte onemocnění beri-beri (z nedostatku vitamínu B-1 - thiaminu) nebo pellagru (z nedostatečného příjmu niacinu), případně kurděje (z nedostatku vitamínu C) - všechna tato onemocnění jsou důsledkem nedostatečného příjmu nerafinovaných rostlinných potravin. Zajímavé ale je, že dnes čelíme záplavě dalších onemocnění z nedostatku, které rovněž mají svůj kořen v nízké konzumaci nerafinovaných rostlinných potravin.

Rostlinné potraviny obsahují doslova tisíce fytolátek a antioxidantů, což jsou mocné chemikálie, které jsou nepostradatelné pro dobrou imunitní odezvu lidského těla i pro jeho schopnost opravit poškozené geny a buňky. Nemáme-li dostatečný příjem rostlinných potravin, jsme připraveni o tyto chemické látky, které jsou nezbytné pro prevenci nemocí a pro dobré zdraví.

Rostlinné potraviny jsou také jediným zdrojem vlákniny, která, i když se nejedná o živinu, je pro dobré zdraví rovněž nezbytná. Podobně jako se standardní západní stravě nedostává dalších látek, které podporují zdraví, nedostává se jí i vlákniny.

2. Nutriční nadbytky

Říká se, že my, lidé žijící v západních zemích, si kopeme hrob vlastními zuby. Neexistuje žádný jiný výživový problém, který by nás zakopával hlouběji, než naše spoléhání se na živočišné potraviny, jako je tmavé maso, drůbež, mléčné výrobky a vejce, které všechny dodávají příliš mnoho tuku, cholesterolu, živočišných bílkovin a kalorií. K tomu se ještě pojí nadbytečná spotřeba soli, rostlinných olejů a rafinovaných potravin.

Nemůžete získat zpět své zdraví, pokud jíte nadbytečná množství tuku a cholesterolu. A zcela otevřeně, pokud konzumujete živočišné potraviny, nemůžete se jejich nadbytku vyhnout. Nejrychlejší cestou k dosažení optimálního zdraví je vyloučení veškerých živočišných produktů, rostlinných olejů a rafinovaných potravin z vaší stravy, a spolehnutí se pouze na stravu založenou na škrobovinách, která je bohatá na chemické látky, které podporují imunitu a schopnost těla bojovat proti rakovině.

3. Hormonální nerovnováha

Strava mění hladiny hormonů - buď směrem ke zdraví nebo k nemoci - a to několika různými způsoby. Strava s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem vlákniny zvyšuje hladinu estrogenu a prolaktinu a umožňuje, že estrogen cirkuluje v těle, což způsobuje nadměrnou stimulaci rozmnožovacích orgánů a vede k nepravidelné menstruační periodě, premenstruačnímu syndromu, fibrocystickému onemocnění prsou, cystám na vaječnících, endometrióze, děložním fibroidům, rakovině prsu a rakovině dělohy.

Naopak strava s nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem vlákniny je spojována se středními a nízkými hladinami estrogenu a prolaktinu, podobně jako s nízkým výskytem výše zmíněných zdravotních problémů. Strava, kterou doporučuji, je jedním z nejmocnějších prostředků, kterým můžete nastolit hormonální rovnováhu a vrátit zdraví rozmnožovacím orgánům i prsům.

4. Imunitní reakce

Bílkoviny nalézající se v mléce a dalších živočišných potravinách mohou vyvolat imunitní reakce a způsobit, že imunitní buňky napadnou vaše vlastní tkáně. U miliónů lidí takové reakce způsobují mírné bolesti a ztuhlost kloubů, výtok z nosu, hromadění tekutin ve středním uchu, chrapot, astma, ekzémy a pomočování se. Pro další milióny však platí, že příznaky jsou daleko závažnější. Imunitní buňky mohou napadnout pojivové tkáně a způsobit zánětlivou (revmatoidní) artritidu a lupus. Mohou také napadnout cévy a způsobit aterosklerózu a srdeční onemocnění, anebo ledviny a způsobit vážné onemocnění ledvin (glomerulonefritidu). Mnozí vědci se dnes domnívají, že takové jsou imunitní reakce na živočišné bílkoviny, jako jsou bílkoviny masa a mléčné bílkoviny. Vědci se rovněž domnívají, že cizí bílkoviny z kravského mléka vstupují ze střev do krevního řečiště a stimulují imunitní buňky k tomu, že napadají a ničí buňky slinivky břišní, které produkují inzulín. Tato reakce na potravu je hlavní příčinou juvenilní cukrovky, neboli cukrovky I. typu.

5. Nebezpečné mikroby

Rostoucí množství našich potravin je dnes kontaminováno škodlivými mikroorganismy, včetně E. coli, trichinely a salmonely. Stáda hovězího dobytka v Evropě jsou nositeli organismů, které způsobují „nemoc šílených krav", neboli Creutzfeldt-Jakobovu chorobu.

Jedním z potenciálně nejnebezpečnějších zdrojů onemocnění, kterému se ale v médiích nedostává příliš velké pozornosti, je infikování hovězího dobytka bovinním imunodeficitním virem (BIV) - známým rovněž jako bovinní AIDS virus - a bovinním leukemickým virem (BLV). Je známo, že asi 40 procent stád hovězího dobytka a 64 procent dojnic v USA je infikováno virem BIV. Nikdo neví rozsah, v jakém tyto viry ovlivňují lidské zdraví, selský rozum však velí, že není moudrým rozhodnutím konzumovat je či je dávat k jídlu svým dětem.

Chemicky se rostliny značně liší od živočichů, a proto nemoci, které napadají rostliny - např. mšice - nepředstavují nikdy ohrožení člověka.

6. Chemické kontaminanty

Je dobře známo, že chemické škodliviny z celé řady zdrojů, včetně průmyslového odpadu a zemědělství (jako pesticidy, herbicidy a průmyslová hnojiva), způsobují nemoci. Mnozí vědci jsou přesvědčeni, že takové toxické chemické látky hrají důležitou roli při vzniku rakoviny prsu. Rovněž se předpokládá, že tyto chemické látky hrají důležitou roli při vzniku některých alergií a autoimunitních onemocnění. A protože tyto chemikálie se ukládají v tuku, jejich nejvyšší koncentrace se obvykle nalézají v potravinách živočišného původu.

7. Fyzické poškození

Mnohé složky bohaté západní stravy poškozují tělo přímým fyzickým kontaktem. Káva včetně kávy bez kofeinu, čaj a kouření způsobují, jak bylo ukázáno, gastritidu (zánět žaludku) a vytvářejí předpoklady pro vznik vředů. Strava s vysokým obsahem soli způsobuje chronický zánět žaludeční výstelky a spaluje zažívací trakt od jednoho konce k druhému.

Kromě toho mnohé běžně užívané potraviny obsahují baktérie, které mohou způsobit fyzické poškození střeva a přispívat tak ke vředům, rakovině tlustého střeva a dalším onemocněním.

8. Oxidace volných radikálů

Oxidace, nebo produkce volných radikálů, způsobuje rozkládání buněk, orgánů a tkání uvnitř lidského těla. Přispívá k více než šedesáti závažným onemocněním, včetně srdečního onemocnění, běžných druhů rakoviny, šedého zákalu, nemocí mozku a nervového systému, dokonce i k prostému stárnutí. Jednou z hlavních příčin tvorby volných radikálů je tuk ve stravě. Mezi další příčiny patří kouř z cigaret a chemické látky znečišťující prostředí.

Protijedem proti oxidaci a tvorbě volných radikálů jsou antioxidanty, které se hojně nacházejí v rostlinných potravinách. Tyto prospěšné chemické látky vracejí zdraví buňkám a opravují poškození DNA způsobené volnými radikály. Během tohoto procesu nás chrání před hlavními příčinami stárnutí, invalidity a smrti.

9. Acido-bazická rovnováha

Vaše krev (i velká část biochemických pochodů ve vašem těle) je v acidobazickém rozpětí (pH) mírně zásaditá, což je stav, který se tělo snaží udržet. Rostlinné potraviny jsou přirozeně alkalické a napomáhají tak pH rovnováze v těle, zatímco většina živočišných potravin je kyselých a vyvádějí tak tělo z jeho přirozené pH rovnováhy. Ve snaze neutralizovat kyseliny, které se hromadí v krvi a v tkáních v důsledku kyselinotvorné stravy, vyplavuje tělo své vlastní alkalizující tlumiče, vápník a fosfáty nalézající se v kostech, do krevního řečiště. Výsledkem jsou slabší, poróznější kosti a první krok k osteoporóze.

Toto vyluhování vápníku a fosfátů do krevního řečiště, které je následováno vyloučením tohoto kostního materiálu ledvinami do moče, stojí rovněž v pozadí tvorby vápenatých ledvinových kamenů.

10. Fyzické vypětí v důsledku absence vlákniny

Vláknina, kterou z rostlin konzumujete, do sebe natahuje vlhkost a činí tak vyměšování pravidelným, a stolici měkkou a snadno průchodnou. Spoléhání na maso, drůbež a mléčné výrobky, které vlákninu neobsahují, a rafinované zrno, které jí obsahuje málo, má za následek drobnou, tvrdou stolici, která prochází jen obtížně. V důsledku toho mnoho lidí musí vynakládat značné úsilí, aby se jejich střeva dala do pohybu, což vyvolává hemeroidy, varikózní (křečové) žíly a hiátovou hernii (kýlu), které jsou často doprovázené příznaky poruch trávení a bolestmi na prsou.

Pokud v současné době konzumujete standardní západní stravu založenou na živočišných potravinách, pak své tělo zraňujete ne jednou, ale třikrát nebo i vícekrát denně. Když se nad tím zamyslíte, musíte uznat, že je to zázrak, že vy i každá další osoba na takovéto stravě dokáže tak dobře a tak dlouho fungovat. Nemusíme však příliš přepínat svoji mysl, abychom pochopili, proč dnes trpíme takovým množstvím zdravotních problémů. Nejsme nemocní, protože se příroda zmýlila při našem stvoření, ale proto, že na našich talířích se nalézají jedy.

Z knihy dr. Johna McDougalla „The McDougall Program for Women".

Počet přečtení: 5 638 Datum: 14. 2. 2011