Co je to proteinová malnutrice? Asi to souvisí s nedostatkem bílkovin, který nám může hrozit, že? | Prameny zdraví

Co je to proteinová malnutrice? Asi to souvisí s nedostatkem bílkovin, který nám může hrozit, že?

Děti v rozvojových zemích trpěly (a dosud trpí) v důsledků špíny, nevzdělanosti a bídy neuvěřitelným množstvím infekčních, bakteriálních, virových, parazitárních nemocí. Místo, aby se usilovalo o odstranění těchto infekčních nemocí, tak se pozornost (v neprospěch těchto dětí) odváděla jinam: říkalo se, že je jim zapotřebí zajistit dostatek bílkovin, resp. živočišných bílkovin.

Co je to proteinová malnutrice? Asi to souvisí s nedostatkem bílkovin, který nám může hrozit, že?

Rubrika: Mýty a omyly | Typ článku: Poradna výživy

Když se takové nemocné dítě vzalo z oblasti postižené třeba i hladem a převezlo do nemocnice, kde dostalo vše, lůžko, bydlení, dostatek jídla, kde bylo léčbou zbaveno infekčních nemocí, tak se dostavil pochopitelný výsledek - dítě se uzdravilo. Ty děti však mohly v nemocnicích dostávat též potraviny s velkým množstvím bílkovin, pokud možno s velkým množstvím živočišných bílkovin. A pak se řeklo, podívejte se, jak odstranění protein kalorické malnutrice, čili odstranění nedostatku bílkovin, resp. nedostatku živočišných bílkovin, pomáhá.

Po druhé světové válce byla prováděna speciální šetření, která, pokud si je správně vysvětlíme, ukázala, že v naprosté většině případů nikdy o žádnou protein kalorickou malnutrici nešlo. Pokud totiž děti dostávaly ke stravě pouze přídavek nepostradatelných aminokyselin, čili pokud jakoby dostávaly živočišné bílkoviny, tak se jejich zdravotní stav nelepšil. Zdravotní stav se však převratně zlepšil, jakmile byly odstraněny infekční nemoci anebo jakmile děti dostali přídavek kaloricky vydatných potravin, tzn. cukru a tuku.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 4 563 Datum: 9. 12. 2010