Citron, pro cévy i oči, při chřipce i na odkyselení | Prameny zdraví

Citron, pro cévy i oči, při chřipce i na odkyselení

Tváříte se kysele? Vezměte si citron – s ním vám bude lépe. Citron neobsahuje jen kyselinu citronovou, ale i jiné organické kyseliny. Také pektinu má hodně.

Citron, pro cévy i oči, při chřipce i na odkyselení

Rubrika: Přírodní léčba | Typ článku: Encyklopedie

V lidovém léčitelství se využívá citronová šťáva proti všem formám žilních onemocnění, jako jsou hemoroidy, křečové žíly nebo záněty žil. Zlepšuje krevní oběh, protože zabraňuje tvorbě krevních sraženin. Křečové žíly máme skoro všichni, takže nezapomínejme, že potřebujeme vitamin C. Vnitřně i zevně. Mažme si nohy olejem, který si připravíme «z nosiče» – např. z olivového oleje, do kterého přidáme kapku přírodního citronového oleje. Toto mazání podporuje krevní oběh a zároveň pěkně voní.

Když má někdo v noci křeče, prý pomáhá, když si člověk před spaním potře chodidla vymačkaným citronem. Dále prý citron pomáhá proti revmatismu a dně. Uleví-li se vám od bolestí, pak by vám ten kyselý citron opravdu mohl pomoci, abyste se netvářili kysele.

Citron také osvěžuje. Přestože k nám přichází z dalekých krajů, na milost jej vzala i makrobiotika. Má totiž hodně kladů. Je dobrým lékem na zažívání, protože stimuluje tvorbu žluče. Podporuje vázání vápníku v těle. (Když máme sklon k odvápnění kostí, nemá cenu cpát do sebe vápník, který tělo neumí využít. Italští profesoři Rossi a Gremoncini publikovali zprávu, v níž doložili důležitost kyseliny citronové pro opětovné vápenatění. Citron pomáhá nejen při rozpouštění vápenatých usazenin a srůstů, ale i při vázání vápníku a fosforu v organismu.)

Pomáhá čistit játra i ledviny – je dobré dát si pár kapek do sklenky vody a tu vypít ráno nalačno. Rozpouští usazeniny v kloubech při artróze a revmatismu. Citron s medem ulevuje při aftech v dutině ústní.

Šťáva z několika citronů vypitá s minerální vodou prý pomůže hubnout. Vitamin C podpořený bioflavonoidy z citronů pomáhá spálit tuky. A kdo by neznal klasický čaj s medem a citronem, který pomáhá, když na nás, jak se říká, něco leze? Citronovou šťávu můžeme použít i při zánětu mandlí: smísíme ji s medem a pomocí špejle se smotkem vaty ji nanášíme na mandle.

Známé je přímo život zachraňující působení vitaminu C, kterého je v citronech požehnaně. Všichni jsme slyšeli o mořeplavcích na cestě kolem světa. Citrony podobně jako kyselé zelí jsou dobrou prevencí proti kurdějím.

A když vás někdo vytočí, vystresuje, nepřemýšlejte, jak se mu pomstíte. Místo toho se kvapně poohlédněte po citronu. Při stresu se hodně céčka spotřebuje. A pak, C vitamin je nezbytně nutný k tvorbě «hormonu štěstí».

Že citron působí antioxidačně, to se můžeme přesvědčit na vlastní oči. Když třeba připravujeme nějakou zeleninu a necháme ji chvíli na talíři, už nevypadá tak vábně. Začne hnědnout – vzpomeňme třeba avokádo. Počítejme s tím a hned je zakapejme citronovou šťávou. Bude lépe chutnat i vypadat. A tak i my se (vnitřně) zakapávejme citronem, abychom neztráceli krásu.

Pochopitelně, nic se nemá přehánět, a pokud se chcete čistit pomocí citronů, je to nejlepší někde v teplých krajích, kde tyto plody dozrávají.

Skvělá je i citronová kůra (nejen do těsta, ale třeba i do zeleninových salátů), jenže zatím se těžko shánějí plody nestříkané chemikáliemi. A tak se někteří z nás pokoušejí vypěstovat si pár citronků kvůli kůře. Koneckonců, vy víte, jak citronová kůra dokáže oživit různé dezerty svou chutí i vůní. A zaplať Pán Bůh, už přicházejí výrobci s nestříkanou kůrou sušenou.

Citronová šťáva je dobrá do zálivek na saláty. Na rozdíl od octa. V tom prý je ferment, který zabraňuje trávicímu účinku slin a zpomaluje trávení sacharidů.

Na internetu koloval recept na česnekovo–citronový elixír k vyčistění cév od vápenatých usazenin. Samozřejmě, že jsem ho vyzkoušela. Jak čistí cévy nevím, protože a) nemám je zatím v až tak špatném stavu, a za b) často cestuji a nejsem bohužel takový systematik, abych si vozila lahvičku s česnekovým lektvarem všude, kam se hnu. Ovšem potvrdit mohu, že je na rozdíl od produktů farmaceutického průmyslu chutný a poměrně laciný a vzhledem ke složení určitě neškodí. Elixír si můžete klidně dát i po ránu, protože – jak recept sliboval – nepáchne po česneku. Nevyhodila jsem ani «odpad» z cedníku. Je stejně chutný jako samotný elixír, v chladničce vydrží velmi dlouho i bez konzervace a může se přidávat do omáček všude tam, kde se hodí česnek a citron současně. Třeba do bílého jogurtu, když chceme připravit rychlou zálivku na těstovinový salát. Stačí pak přidat trochu hořčice a nasekané čerstvé bylinky jako je rukola, bazalka, pažitka či estragon.

Tak teď podrobnosti z toho kolovacího předpisu. Dávám, jak jsem «koupila»: „Jsou-li cévy v mozku a srdci zvápenatělé, pije se denně jedna likérová sklenka výtažku z asi třiceti oloupaných dílků česneku a pěti malých, nakrájených a neoloupaných přírodních citronů (bio). Všechno se v mixéru zpracuje na kaši, dá do jednoho litru vody a přivede se k varu. Ale nechá se jen jednou «převalit». Potom se scedí a nalije do lahve. Uchovává se v chladu. Denní sklenka se pije dle možností – před, nebo po hlavním jídle. Již po třech týdnech denního užívání pocítíte v těle příjemné omlazení! Zvápenatění a jeho vedlejší příznaky jako jsou zhoršené vidění či slyšení se zmenšují a postupně odcházejí. Po třech týdnech kůry by měl člověk kůru na osm dní vynechat a pak opět tři týdny pokračovat. Pak se dostaví pronikavý úspěch. Tuto levnou neškodnou a léčivou kůru by měl člověk každý rok opakovat.

Nepříjemná česneková vůně není vůbec cítit a účinek citronu s česnekem se projeví naplno. Člověk může zase dobře spát a nemusí v noci «pobíhat». Vápník se rozpustil. Jedna žena se vyhnula operaci srdce, protože se jí tuk a vápník v cévách po kůře rozpustil. Také při vypadávání zubů – paradentóze se česnekový elixír dobře osvědčil!“

Tak v tomto případě se použil citron celý, tedy i s kůrou.

Citronová kůra obsahu kvercetin. (Ten je také v česneku, cibuli a mořských řasách.) Kvercetin pomáhá léčit oční zákal, tak si na kůru vzpomeňte nejen, když pečete nebo když si připravujete svařák. Plátek citronu na chlebíčku nebo na okraji cinzana také nemusíte štítivě odsunovat, ale klidně ho snězte celý.

V kůře je také D-limonen, aromatický terpen. Ten prý dokáže neutralizovat určité rakovinotvorné látky.

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 6 993 Datum: 26. 5. 2015