Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Chemikálie na lososích farmách

Mořské vši, které jsou noční můrou intenzivního chovu lososů, mají ve Skotsku žně. Tento drobný parazit, podobný pulcům, rozežírá kůži a šupiny napadených ryb. Jeho působení může být tak zlé, že může vést až k obnažení lebky ještě živých ryb.
Rubrika: Ekologie
|
Typ článku: Články

Mořské vši představují jeden z největších problémů, kterým musí čelit současný průmyslový chov ryb. Divocí lososi se vší zbavují přirozeně sami – vši odpadnou, když se ryby během migrace dostanou do sladkých vod. Lososi na farmách jsou proti tomu chováni v klecích po tisících a paraziti z nich musejí být uměle odstraňováni za použití různých chemických nebo mechanických zařízení.

Jedna z metod využívá změn teploty vody. Tzv. „thermolicer“ nasaje lososy ze studené mořské vody, protlačí je přes vyhřívanou vodu a poté je vysype zpět do moře. Teplotní šok sice způsobí odstranění mořských vší, ale samozřejmě příliš nepřispívá ke zdraví a welfare (životní pohodě) samotných ryb. V loňském roce došlo k nehodě, při které během této praktiky uhynulo 95 tisíc ryb.

BBC v únoru zveřejnila zprávu, že při pokusech zbavit se mořských vší používali v letech 2011 až 2015 rybí farmáři ve Skotsku opakovaně bělidlo s peroxidem vodíku. Na tunu ryb bylo použito v průměru 42 litrů bělidla.

Peroxid vodíku probublává porózními trubkami do klecí nacpaných rybami. Podle současných poznatků není ani plně efektivní, ani neprospívá wel-fare chovaných zvířat. Peroxid vodíku je dobře známá dráždivá látka. Pro ryby je jeho používání významným stresovým faktorem a jeho aplikace může významně zvyšovat úhyn (mortalitu) ryb. Není navíc plně efektivní při odstraňování vší – častěji je jen omráčí, ale nezabije je. Úspěšnost této metody tak spoléhá především na to, že do sebe ryby v přecpaných klecích narážejí a/nebo se třou o sítě, čímž uvolní omráčené vši. Vši, které v této fázi neodpadnou, se znovu zotaví.

Proti užívání peroxidu vodíku se staví nejen ochránci zvířat, ale i akademici. Vědci z univerzity v Bergenu v Norsku nedávno prokázali, že poškozuje tkáň žaber a ochranné mukózní vrstvy, a oslabuje tak imunitní systém ryb. Varovali, že ryby pak potřebují minimálně dva týdny na zotavení a během této doby jsou náchylné k vodním patogenům.

Z materiálů organizace Svoboda zvířat

Počet přečtení: 1568
Datum: 25. 6. 2018