Bylinky jako koření | Prameny zdraví

Bylinky jako koření

Jako koření se používají například semena a čerstvá nať koriandru. Nať se dává do polévek, kari jídel a salátů. Nejčastěji se kombinuje s řeřichou, bazalkou, saturejkou, cibulí a česnekem.

Bylinky jako koření

Rubrika: Přírodní léčba | Typ článku: Články

Čerstvé lístky uklidňují žaludek a srdce. Semínka se používají v cukrářství, při pečení chleba, do kvašeného zelí, nakládané zeleniny, k červené řepě a houbám. Před použitím se semínko rozdrtí v hmoždíři. Semínka posilují močové ústrojí a pomáhají při léčbě zánětů močových cest.

LEVANDULE

Lze ji pěstovat i u nás na zahradě, nejkvalitnější levandule však pochází z jižní Francie. Jako koření se používají usušené květy. Levandule má výraznou silnou vůni. Používá se k aromatizaci octů, olejů, do salátů, do houbových jídel. Kombinujeme ji s rozmarýnem, bazalkou a cibulí. Je součástí provensálského koření. Vynikající jsou vařené jáhly s hruškami a levandulí. Levandule snižuje krevní tlak, uklidňuje nervy a zpomaluje růst bakterií.

LIBEČEK

Pochází z Iránu, ale pěstuje se po celé Evropě. Používají se mladé výhonky a listy, a to jak čerstvé, tak sušené. Výborně se hodí do polévek a omáček. Přidáváme ho k vaření starších brambor, jimž dodá svěží aroma. Tvoří jednu ze základních složek koření maggi. Libeček působí diureticky, podporuje pocení. Posiluje zažívání a povzbuzuje vylučování žluči.

MAJORÁNKA

Lze ji pěstovat doma v truhlíku i venku na zahrádce. Jako koření se používají usušené listy a květní poupata. Má kořenitou, hořkou chuť. Přidáváme ji do hrachové polévky, kaší, bramborových jídel, karbenátků či sekané. Majoránka je vhodná i do zimních salátů, luštěnin, špenátu a hub. Kombinujeme ji s česnekem, mátou, bazalkou. Je vhodná rovněž k aromatizaci ovocných sirupů. Majoránka uklidňuje, působí močopudně, používá se při průjmech a nadýmání.

Počet přečtení: 3 102 Datum: 16. 9. 2007