Brusinková kúra | Prameny zdraví

Brusinková kúra

Původní obyvatelé Ameriky používali brusinky jako potravu i jako lék. Pochutnávali si na syrových brusinkách i na brusinkách oslazených javorovým sirupem. Kromě toho je přidávali do omáček, chleba a pudinků. Brusinky se rovněž používali do obkladů přikládaných na rány.

Brusinková kúra

Rubrika: Přírodní léčba | Typ článku: Články

Listy brusinek se typicky používaly při průjmových onemocněních a problémech s močovými cestami. Námořníci během koloniálních dob používali brusinky jako prevenci kurdějí.

Dnes jsou brusinky dostupné v pestré nabídce produktů, zmražené, ve formě brusinkové šťávy a brusinkových koktejlů, jako brusinkové omáčky i jako kapsle, které obsahují výtažek z brusinek. V USA je nejoblíbenější formou brusinek slazený brusinkový koktejl, který obsahuje asi 30 procent brusinkové šťávy.

Brusinky vynikají svojí silně kyselou chutí, která je důsledkem nízkého obsahu cukru a vysokého obsahu kyselin. Brusinky jsou bohaté na kyselinu citrónovou, kyselinu jablečnou i další kyseliny. Obsahují také flavonoidy, anthocyaniny, kyselinu ellagovou a vitamín C. Vzhledem k obsahu taninu jsou brusinky přirozeně nahořklé.

Pomoc při infekčních onemocněních
Již dlouhou dobu se uznává přínos brusinek při udržování zdravých močových cest. Šťáva z brusinek se hojně užívá pro prevenci a léčení infekcí močových cest, kdy přináší i úlevu od příznaků onemocnění.

Dříve se lidé domnívali, že brusinková šťáva je účinná, protože způsobuje kyselost moči, což má za následek zabránění množení baktérií. Výzkum z nedávné doby však podporuje názor, že brusinky obsahují látky, které brání přichytávání baktérií escherichia coli i jiných k výstelce močových cest. Baktérie ulpívají v močových cest s pomocí fimbriae, což jsou jakési vlásky na povrchu baktérie. To umožňuje baktériím zakládat kolonie a působit následně infekce. Vědci nedávno identifikovali v brusinkové šťávě proanthocyanidiny, které brání E. coli, aby ulpívala na výstelce.

Běžné infekce
Infekce močových cest (IMC) představují závažný zdravotní problém, který ročně postihuje miliony lidí. Vyskytují se častěji u žen než u mužů, mnohé ženy trpí těmito infekcemi opakovaně. Riziko těchto infekcí stoupá s přibývajícím věkem, největší je u starších žen žijících v ústavní péči. Lidé s cukrovkou mají vyšší riziko tohoto onemocnění.

Příznaky, které běžně infekce doprovázejí, zahrnují bolestivost při močení, potřebu častého močení, kalnou moč a bolesti v dolní části zad. Není-li infekce léčena, mohou se rozvinout vážnější komplikace. Pokud k tomu dojde během těhotenství, může to znamenat i předčasný porod.

Klinické studie
Skupina 153 žen žijících v domě s pečovatelskou službou zaznamenala po denní konzumaci 10 uncí koktejlu z brusinkové šťávy po dobu šesti měsíců v průměru padesátiprocentní snížení množství baktérií i množství bílých krvinek v moči. Tyto starší ženy měly rovněž nižší riziko onemocnění infekcí močových cest než podobné ženy, které brusinkovou šťávu nedostávaly. Účinkují i kapsle obsahující brusinkový koncentrát. Ženy, které užívaly dvě 400 mg kapsle brusinkového výtažku každý den po dobu tří měsíců měly podstatně snížený výskyt infekcí močových cest.

Brusinková šťáva rovněž pomáhá redukovat zápach z moče u pacientů upoutaných na lůžko, kteří nedokážou udržet moč. Personál domu s pečovatelskou službou pozoroval, že v důsledku pití dvou sklenic brusinkové šťávy denně došlo ke snížení zápachu z moči v oddělení velmi starých pacientů. Pacienti si navíc méně stěžovali na pálení při močení.

A co jiné druhy ovoce?
Borůvky, které jsou blízkým příbuzným brusinek, jsou rovněž dobrým zdrojem proanthocyanidinů, které brání kolonizaci určitými baktériemi. Na druhé straně šťáva z pomeranče, grapefruitu, ananasu a manga žádné takové protipřilnavé vlastnosti nevykazuje.

Další ochranné účinky
Brusinky mají pro lidské zdraví i další prospěšné účinky. Helicobacter pylori je hlavní příčinou žaludečních vředů i vředu na dvanácterníku. Tato baktérie proniká slizniční výstelkou gastrointestinálního traktu a přichytává se ke spodní vrstvě epitelu. Nedávno bylo zjištěno, že přídavek brusinek dokázal zneškodnit některé řetězce Helicobacter pylori, takže se nemohly lepit na povrch epitelu. Tímto mechanismem zřejmě dokáží brusinky bránit vzniku vředů. Brusinková směs rovněž snižuje přilnavost baktérií vyskytujících se v ústech a může tak přinášet ochranu před tvorbou zubního povlaku a onemocněním dásní.

Brusinková šťáva může také chránit před tvorbou některých druhů ledvinových kamenů. Sklenice či dvě brusinkové šťávy denně po dobu jednoho či dvou týdnů zvýší kyselost moči a sníží tak riziko tvorby ledvinových kamenů. Brusinková šťáva navíc neobsahuje vysokou hladinu oxalátu, což je látka, která může napomáhat vytváření ledvinových kamenů.

Ochrana před civilizačními onemocněními
Brusinky jsou bohaté na polyfenolické antioxidanty, které chrání proti rakovině a kardiovaskulárním onemocněním. Proanthocyanidiny a další složky brání oxidaci LDL cholesterolu; bylo zjištěno, že výtažek z brusinek snižuje hladinu LDL cholesterolu u zvířat se zvýšenými hladinami cholesterolu. Je známo, že proanthocyanidiny v brusinkách a borůvkách brání růstu nádorů.

Bezpečné dávkování
Pro prevenci anebo pro léčení infekcí močových cest se doporučuje denně sklenice brusinkové šťávy, jeden až tři šálky koktejlu z brusinkové šťávy anebo 10 až 12 kapslí s výtažkem z brusinek. Obvykle se nevyskytují žádné vedlejší účinky. Nicméně pití tří či více litrů brusinkové šťávy denně může zapříčinit průjem anebo mít i jiné účinky na trávení. Menší množství mohou zvýšit frekvenci chození na stolici. Je důležité, aby pacient s infekcí močových cest navštívil svého lékaře.

Winston J. Craig, Ph. D., R.D., je profesorem výživy na Andrews University, Berrien Springs, Michigan

Počet přečtení: 5 160 Datum: 6. 8. 2006