Borůvky z palmy | Prameny zdraví

Borůvky z palmy

AÇAI je palma (rostoucí v deštných pralesech brazilské Amazonie) a také její tmavé, kulaté plody. Připomínají něco mezi borůvkou a arónií. Sklízejí se, když mají asi půldruhého centimetru po obvodu.

Borůvky z palmy

Rubrika: Přírodní léčba | Typ článku: Encyklopedie

To «céčko s ocáskem» v názvu nám poněkud komplikuje život. Třeba byste ve freshbaru rádi ochutnali to zvláštní ovoce, ale lámete si hlavu, jak se to čte. Zní to přibližně jako «asají». Nestyďte se a objednejte si, stojí to za to.

Už barva produktů, které se z tohoto ovoce v naší zemi objevily, dává tušit, že jde o něco zdravého, podobně jako borůvky nebo červené víno, které jsou plné antioxidantů. V açai jsou antokyany, které údajně vykazují protirakovinný účinek, zejména u rakoviny střev, ale také třeba při leukemii. Na chuť si člověk snadno zvykne.

Açai se k nám dováží z Brazílie např. ve formě prášku, který vznikl z ovoce sušeného mrazem, ale také coby «zmrzlina». Ta se může konzumovat tak jak je, nebo se přidá k rozmixovanému banánu či jogurtu. Na rozdíl od mnohých zmrzlin, tato je chutná i zdravá zároveň.

Açai obsahuje zejména vitaminy A a C a také vápník, železo a kyseliny omega-3, 6 a 9. Dále v něm je lutein, který prospívá očím. Açai si oblíbili sportovci, kterým dodává energii.

Produkty, které se v naší zemi prodávají, jsou sice poněkud drahé, ale zase ušetříte za umělé vitaminy a doplňky stravy. Když si dáte lžičku fialového prášku do snídaňových vloček, budete mít borůvkově barevnou, zdravou a dobře ochucenou kaši. Nebo smíchejte lžičku semínek chia (informace o nich najdete o pár stránek dál) s poctivým, nejlépe farmářským jogurtem, nechte aspoň pět minut bobtnat, přidejte lžičku açai a dle chuti oslaďte medem nebo javorovým sirupem. Je to zdravá svačinka, která v létě poslouží i jako základ na zmrzlinu. Stačí ho dát na pár hodin do mrazáku.

Též je dobré pomixovat banán s trochou prášku z açai. Kdo má rád tvaroh (případně tofu), může si ho rozmixovat s práškem z tohoto ovoce, a tak ho krásně a zdravě obarvit. Zkuste do poháru střídat bílou a fialovou vrstvu. Nebo večer namočte hrst datlí a hrst kešu oříšků. Výkonným mixérem, např. v procesoru Zepter, rozmixujte na kaši a přidejte prášek z açai dle chutí.

Açai se stává módním ovocem – doporučuje se, třeba i ve formě kapslí, lidem, kteří chtějí zhubnout. To by mi přišlo líto peněz. Kapsle se zapijí a člověk z toho nic nemá. Když už dám do něčeho peníze, chci si pochutnat!

Zkuste to raději s práškem ze sušeného ovoce. Doporučuji uchovávat ho po načnutí sáčku v lednici. Více informací najdete na www.acaimania.cz.

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 2 097 Datum: 6. 1. 2015