Anýz, do kořalky i do mléka | Prameny zdraví

Anýz, do kořalky i do mléka

To po něm voní kořalička anýzovka. Aby voněl i náš dech, můžeme žvýkat semínka anýzu. Anýz umí pomáhat i jinak. Má povzbuzující účinky, podporuje chuť k jídlu. Je prospěšný i lidem, kteří mají potíže se slezinou.

Anýz, do kořalky i do mléka

Rubrika: Přírodní léčba | Typ článku: Encyklopedie

Když nás trápí kašel, pomůže opět anýz. A když nemůžete spát? Svařte si mléko s anýzem – na sklenici mléka použijte asi lžičku rozdrcených anýzových semen. Přeceďte a přidejte lžičku medu.

Kojící maminky mohou anýzovým «čajem» povzbudit tvorbu mléka.

Anýz zlepšuje trávení. A abychom nezůstali jen u formy «čaje», můžeme vymyslet i něco chutnějšího. Přímo «chutney» – což se ovšem čte «čatný». Předpisy najdete dnes už v leckteré kuchařce – základem bývají rozvařená rajčata, jablíčka a rozinky. Prolisovaná směs se různě koření – například právě anýzem. «Čatný» pak přidáváme k jídlu – třeba k minutkám.

Anýzové silice dobře pronikají do všech tkání, snad i proto je anýz součástí protiparazitálních kúr.

Anýz se přidává i do některých kořenících směsí pro přípravu chleba.

Anýz se pro svou omamnou vůni přidával do tzv. vykuřovacích směsí, protože usnadňoval soustředění potřebné k meditování. Také prý napomáhá dobrému spaní. Proto se přidává do polštářků.

Čerstvé listy se v minulosti pohazovaly po místnosti, aby zahnaly všechno zlé – od hmyzu po duchy. Při nečisté pleti můžeme přilít anýzový odvar do očistné koupele – anýz dokáže dobře dezinfikovat.

Anýz je blízce příbuzný našeho staročeského koření a bylinky bedrníku.

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 3 002 Datum: 17. 2. 2015