Anémie | Prameny zdraví

Anémie

Víra, že vegetariáni mají sklon k tomu být anemičtí, je běžná mezi lidmi, kteří byli nevědomky vyškoleni podle skryté výživové propagandy. Jedná se o klasický příklad toho, jak nevědomost může přivodit zbytečné utrpení.

Anémie

Rubrika: Mýty a omyly | Typ článku: Články

Takoví lidé mohou velmi dobře vycítit, že snížení spotřeby masa může být dobrým nápadem, přesto však jsou neochotni tak učinit, protože byli tak silně ovlivněni k tomu, aby věřili, že z toho budou mít nedostatek železa.

Ukazuje se však, že sotva něco by mohlo být pravdě více vzdálenější. Nezávislé a pečlivě vypracované studie soustavně ukazují, že vegetariáni trpí anémií méně než konzumenti masa.

I když maso je slušným zdrojem železa, zelenina je ve skutečnosti mnohem lepším. Jediné potraviny s nedostatkem železa jsou mléčné výrobky, cukr, tuky a rafinované potraviny. Nedostatek železa v mléčných výrobcích je tak veliký, že byste museli sníst hroudu másla velkou jako je vaše chladnička, abyste do sebe dostali tolik železa jako z jedné misky brokolice.

Po léta dostávalo naše školství výukové materiály od mlékárenského a masného průmyslu. Tyto materiály porovnávaly množství železa v jednotlivých potravinách podle váhy. Ať již to bylo úmyslem či nikoliv, tyto tabulky způsobily, že maso vycházelo nespravedlivě zvýhodněno v porovnání se zeleninou či ovocem, protože zelenina a ovoce obsahují hodně vody a váha vody v rostlinných potravinách „ředí" výsledná čísla, počítají-li se tímto způsobem.

Při vstřebávání železa hraje velkou roli přítomnost vitamínu C. Ve skutečnosti může nedostatek tohoto vitamínu zabránit tělu účinně využít železa, které se mu dostane. Čerstvá zelenina, výhonky a ovoce jsou nejlepšími zdroji vitamínu C, zatímco maso, mléčné výrobky, vejce, tuky a cukr jej vůbec neobsahují.

Nejméně 20 procent všech žen v reprodukčním věku trpí dnes nedostatkem železa. To je v první řadě výsledkem měsíčních ztrát železa v důsledku menstruačních krvácení, spolu s příjmem cukru, mléčných výrobků a tuků, které neposkytují vůbec žádné železo, které by mohlo nahradit to, které bylo ztraceno. A konzumentky masa mívají pravidelně zbytnění tkáně ve vnitřní vystýlce dělohy. Krvácení z této zbytnělé tkáně je silnější a delší, tak dochází k tomu, že během periody se ztrácí více železa, než by tomu bylo při lehčí stravě. Ženy vegetariánky mívají naopak pravidelně nižší hladinu estrogenu, méně intenzivní, kratší a slabší menstruační krvácení - a tak i nižší ztráty železa.

Ženy vegetariánky, které se stanou anemickými, bývají často tak zpracovány propagandou mlékárenského průmyslu, že se obávají, že se stane jistě něco strašného, když „nedostanou dostatek bílkovin". A protože nechtějí jíst maso, konzumují nadměrná množství mléčných produktů, „jen tak pro jistotu". Protože mléčným výrobkům se železa žalostně nedostává, tyto dobře to myslící ženy se tak bez toho, že by to tušily, propracovávají pomalu k anémii.

U malých dětí někdy dochází k anémii v důsledku značných ztrát železa způsobených střevním krvácením. Tento problém se stal předmětem velmi důkladného studia. Výsledky neobyčejně svědomitě a pečlivě vypracovaných studií ukázaly, že více než polovina střevních krvácení u dětí je reakcí na mléčné výrobky.

Mylná domněnka, že vegetariáni mají sklony k anémii, je smutně ironickým faktem z pohledu mnoha studií, které měřily hladinu hemoglobinu (která obráží množství železa v krvi) u lidí s odlišnými jídelníčky. Vegetariáni vycházejí z těchto testů soustavně lépe než konzumenti masa. Dlouhodobé studie neprokázaly žádný nedostatek železa v důsledku lakto-ovo-vegetariánské nebo čistě vegetariánské stravy. Jediní lidé, kteří se dostávají do problémů, jsou ti, kteří jedí velká množství mléčných výrobků, tučných jídel, cukru a potravin rychlého občerstvení.

Všem přísným vegetariánům doporučuji, aby užívali doplňky vitamínu B-12. Nedostatek tohoto vitamínu může totiž vyvolat onemocnění, známé pod názvem perniciozní anémie. Tablety ve formě, která se vkládá pod jazyk, jsou tělem mnohem lépe vstřebávány než tablety, které se polykají.

Z knihy Johna Robbinse „Diet for a New America".

Počet přečtení: 2 785 Datum: 2. 5. 2011