Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Chci znát tvou vůli

Odpověděl jim: „Když se modlíte, říkejte: Otče náš, jenž jsi v nebesích, buď posvěceno tvé jméno. Přijď tvé království. Staň se vůle tvá jako v nebi, tak i na zemi.“ (Lukáš 11,2)
 

Určitě nejsem jediný křesťan, který si v průběhu života myslel, že modlitba je k tomu, abych mohl Stvořitele seznámit se svým přáním a on mi je pak mohl vyplnit.

Podobně se na modlitbu dívali i mnozí Židé v Ježíšově době a zřejmě to byl i názor jeho žáků. Ti viděli, jak Bůh plní prosby, se kterými se na něj Ježíš obrací. Mají pocit, že to bude určitě v tom, jak se modlí. Možná, kdyby jim prozradil tu správnou formulaci, by pak Stvořitel vyslýchal i všechny jejich modlitby. Obracejí se na něj a doufají, že jim to tajemství odhalí.

Ježíš si to uvědomuje, a proto do své vzorové modlitby vloží zvláštní prosbu. Učí své žáky, aby dřív, než začnou prosit za své každodenní potřeby, říkali: „Staň se vůle tvá jako v nebi, tak i na zemi.“

Proč mám vyslovovat tuto prosbu? V těch slovech je vlastně odhalen základní princip modlitby. Mnozí lidé ji považují za něco, co se podobá mincovému automatu. Vhodím-li do něj dostatek mincí a vyberu si z nabídky, tak mi z něj vypadne právě to, po čem toužím.

To ale není hlavní účel modlitby. Správná modlitba není monolog, ale rozhovor s Bohem, ve kterém se mohu seznámit s jeho názorem. Jako dítě vyslovím své přání, ale Otec posoudí, zda je pro mne dobré, aby mou prosbu naplnil.

Modlitba je prostředek, pomocí kterého mohu poznávat vůli svého Stvořitele. Pokud ji přijmu, je to jen k mému dobru.

Z knihy Vlastimila Fürsta Ze stínu smrti na cestu pokoje. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 5
Datum: 4. 6. 2023
Jitřenka
březen 2024
POÚTSTČTSONE
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Odebírat emailem