Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Nečekej pohodlné apartmá

Když se ubírali cestou, řekl mu kdosi: „Budu tě následovat, kamkoli půjdeš.“ Ale Ježíš mu odpověděl: „Lišky mají doupata a ptáci hnízda, ale Syn člověka nemá, kam by hlavu složil.“ (Lukáš 9,57.58)
 

Po celou dobu svého veřejného působení se Ježíš setkává s falešnou představou o Mesiáši. Židé věřili, že porazí Římany a pak usedne na trůn. Měl to být král, jehož sláva a moc bude minimálně taková, jakou měl David.

Mnozí z těch, které Ježíš zbavil démonů nebo nemoci, ho chtějí následovat. Jeden z těchto uzdravených dokonce slibuje, že s ním půjde kamkoliv. Ježíš ale ví, že v tom slibu je také kus vypočítavosti.

Vždyť i učednici stále přemýšleli o tom, jaké posty jim jednou jejich Mistr svěří, až se stane králem. Ježíš to věděl a také poznal, že podobnou motivaci má i člověk, který se k němu chce přidat. Proto mu hned prozradí, jaká budoucnost ho čeká, pokud svůj slib splní a stane se součástí jeho družiny.

Pokud se podíváme do historie, zjistíme, jak pravdivé to bylo proroctví. První křesťané byli pronásledováni nejprve Židy, pak Římany a ve středověku vlastní církví. Dodnes to ti, kteří chtějí žít v souladu s Ježíšovým učením, nemají snadné. Vlastně to tak bude až do okamžiku, kdy se Ježíš vrátí na naši zem, aby všechny tyto poutníky vzkřísil a dal jim konečně domov, střechu nad hlavou. Ne na chvíli, ale už navždy.

Pokud se rozhodnu následovat Ježíše, nemám očekávat, že mne zahrne pohodlím a slávou královského paláce. Spíš musím počítat s tím, že to vždy nebude pohodlné a snadné. Jedno ale budu mít vždy — mír a pokoj ve svém nitru.

Z knihy Vlastimila Fürsta Ze stínu smrti na cestu pokoje. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 8
Datum: 11. 5. 2023
Jitřenka
březen 2024
POÚTSTČTSONE
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Odebírat emailem