Vlašské ořechy | Prameny zdraví

Vlašské ořechy

Přestože se předpokládá, že vlašský ořech pochází ze Střední Asie, dobře se přizpůsobil i klimatickým podmínkám zemí ležících na pobřeží Středozemního moře.

Vlašské ořechy

Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: Encyklopedie

Celá tisíciletí tvoří nedílnou součást středomořské stravy a díky svému blahodárnému vlivu na lidské zdraví, především na srdce, má v této oblasti, a nejen tam, velmi dobrou pověst.

Vlašský ořech je spolu s jinými olejnatými ořechy jedním z nejkoncentrovanějších rostlinných zdrojů živin. Společně s para ořechy má nejvyšší obsah kalorií (642 kcal/100 g), protože obsahuje velký podíl tuků (oleje).

Tuky představují až tři pětiny hmotnosti ořechu (62 %), tedy více, než mají mandle či lískové a burské oříšky. Tvoří je zejména nenasycené mastné kyseliny s převahou polynenasycených mastných kyselin a lecitinu.

Kyselina linolová (32 %) s 18 atomy uhlíku a dvěma dvojitými vazbami je esenciální mastná kyselina, která je pro lidský organismus nezbytná, a to zejména v dětství. Snižuje hladinu cholesterolu, podílí se na stavbě nervové tkáně a na tvorbě protilátek.

Kyselina linolenová (7 %) s 18 atomy uhlíku a třemi dvojitými vazbami je mastná kyselina skupiny omega-3, která se nachází i v rybách. Snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridu v krvi, zabraňuje vzniku sraženin v cévách a brzdí zánětlivé procesy. Vlašské ořechy, pšeničné klíčky, prvosenka a semena řepky jsou nejvydatnější rostlinné zdroje kyseliny linolenové.

Vlašský ořech je mezi ostatními olejnatými ořechy nejchudší na sacharidy. Z chemického hlediska jde o oligosacharidy (dextriny) a o malé množství sacharózy a dextrózy.

Vlašské ořechy obsahují až 14 % vysoce kvalitních proteinů, tedy více než arašídy a přibližně tolik co mandle. Mají sice nedostatek esenciální aminokyseliny methioninu, ale ten se dá vyvážit konzumací celozrnných obilnin (pšenice, oves, rýže atd.), které jsou na methionin bohaté. Kombinace ořechů a obilovin je prospěšná i proto, že ořechu tělu dodávají lysin a threonin, dva jiné druhy aminokyselin, jež v obilninách chybí. Takto získáme plnohodnotné proteiny, které jsou proteinům z masa nadřazené, protože jsou mnohem zdravější.

Vlašské ořechy jsou dobrým zdrojem vitaminu B1, B2, B3 (niacinu) a B6. Vitamin B1 neboli thiamin je potřebný pro funkci srdce a pro rovnováhu nervové soustavy. Naopak na vitaminy A a C jsou vlašské ořechy relativně chudé. Vlašské ořechy jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu B6, známého též jako pyridoxin, který se stará o správnou funkci mozku a tvorbu červených krvinek.

Vlašské ořechy jsou bohaté na fosfor a draslík a zároveň chudé na sodík, což je dobré pro kardiovaskulární soustavu. Dále obsahují velké množství železa, hořčíku a vápníku.

Vlašské ořechy obsahují 2,7 mg zinku na 100 g, tedy mnohem více než ryby či kterékoliv maso s výjimkou jater. Nedostatek zinku oslabuje imunitní systém a zpomaluje hojení ran.

Vlašské ořechy obsahují 1,4 mg mědi na 100 g, tedy více než většina rostlinných potravin a masa. Tento stopový prvek umožňuje vstřebávání železa ve střevech a pomáhá při prevenci chudokrevnosti.

Ořechy obsahují 2,9 mg tohoto stopového prvku na 100 g; více jej mají jen lískové oříšky, sója, fazole a obilí. Maso, ryby a vejce, jsou na něj chudé. Nedostatek manganu se může podílet na neplodnosti u obou pohlaví.

Díky svému složení a vysoké nutriční hodnotě mají ořechy i široké terapeutické využití:

Vlašské ořechy jsou výbornou potravou pro lidi s nemocným srdcem, a to zejména ze tří důvodů:

1. Kvůli vysokému obsahu mastných kyselin, které jsou hlavním zdrojem energie pro buňky srdce.

2. Pro obsah vitaminu B1, který podporuje svalové funkce, včetně funkcí myokardu (srdečního svalu).

3. Snižují hladinu cholesterolu v krvi, čímž zpomalují jeho usazování ve stěnách arterií. V důsledku toho se snižuje riziko rozvoje arteriosklerózy (progresivní ucpání arterií) a nedochází ke zhoršení cirkulace krve.

Vlašské ořechy by se měly stát nedílnou součástí jídelníčku lidí, kteří trpí srdečním selháním z jakékoliv příčiny, anginou pectoris nebo u nichž je vysoké riziko infarktu myokardu. Jejich konzumace se doporučuje i rekonvalescentům po infarktu myokardu.

Donedávna se lidem se zvýšenou hladinou cholesterolu zakazovalo konzumovat olejnaté ořechy, a to zejména vlašské. Výzkumy vedené dr. Joanem Sabatém na Univerzitě v Loma Lindě v Kalifornii ale přesvědčivě ukazují, že pokud denně jíme 80 g vlašských ořechů po dobu dvou měsíců, hladina LDL cholesterolu (tzv. špatného cholesterolu) se sníží o 16 %.

Ořechy se doporučují při všech neurologických těžkostech, protože jsou bohaté na esenciální mastné kyseliny, které se podílejí na metabolismu v neuronech. Dále obsahují lecitin, fosfor a vitamin B6, jež jsou pro nervovou soustavu také velmi důležité, protože zlepšují duševní výkonnost a nervové soustavě navracejí sílu a rovnováhu. Z těchto důvodů by vlašské ořechy neměly chybět ve stravě studentů a duševně pracujících. Ti, kdo trpí podrážděností, depresí, stresem či nervovým vyčerpáním, by měli jíst hrst ořechů denně, nejlépe k snídani.

Konzumace vlašských ořechů má pozitivní vliv na sexuální výkon, protože zvyšuje mužskou potenci a zlepšuje sexuální reakci u žen. Ořechy nejsou afrodiziakum v pravém slova smyslu, protože ve skutečnosti nezvyšují sexuální touhu, ale podporují a zvyšují fyziologickou reakci během sexuální aktivity u muže i ženy.

Kvůli nízkému obsahu sacharidů a vysoké nutriční hodnotě jsou vlašské ořechy prospěšné a lehce stravitelné i pro diabetiky.

Riziko infarktu myokardu se snižuje se stoupající konzumací vlašských a jiných olejnatých ořechů. Stejným způsobem srdce chrání i to, když se bílé pečivo nahradí celozrnným pečivem. Výzkum prováděný v Kalifornii, známý jako Studie zdraví adventistů, analyzoval stravovací návyky více než 25 000 adventistů sedmého dne, kteří jsou známí svým zdravým životním stylem. Potvrdilo se, že riziko infarktu myokardu u adventistů je výrazně nižší než u ostatní populace. U těch adventistů, kteří jedli vlašské ořechy pětkrát a více týdně, byl výsledek ještě příznivější.

Syrové ořechy je nutné velmi dobře rozkousat. V případě, že jsou pro organismus těžko stravitelné, pomůže, když se z nich odstraní tenká žlutá slupka. Mleté jsou vhodné pro lidi, kteří je nedokážou vcelku rozkousat. Z vlašských ořechů se dají připravit chutná a velmi zajímavá vegetariánská jídla.

Olej z vlašských ořechů je lahodný a výživný, ale zřídka dostupný v obchodech, protože se velmi rychle kazí.

Pokud chceme snížit hladinu cholesterolu v krvi a předcházet obezitě, měli bychom potraviny bohaté na kalorie (např. margarín, máslo, salám) nahradit ořechy.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 32 572 Datum: 21. 1. 2009