Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Příprava pomazánek

Pod pojmem pomazánka se nám většinou vybaví máslový základ smíchaný s hlavní ingrediencí, po níž pomazánka získá svoji chuť i název. Jsme zvyklí na pomazánky, v nichž je tuk základní složkou.

Při konzumaci tuků, jak již víme, je důležitý jejich výběr. Kravské máslo vzhledem k množství nasycených tuků a obsahu cholesterolu není nejvhodnější, také ztužené rostlinné tuky obsahují ztužovací prostředky, konzervační látky a aromatické látky a navíc přispívají k zvyšování hladiny cholesterolu v krvi. Jako nejméně zdraví škodlivé izolované tuky se jeví oleje. Proč si nepřipravit pomazánku právě z nich?

Jelikož je olej tekutý a pomazánka polotuhá, je třeba na její přípravu použít relativně laciný a zdravý základ tuhé konzistence: brambor, tofu, celozrnnou rýži, pohanku, fazoli, čočku, zeleninu. Po rozmixování nebo rozmíchání s olejem a dalšími přísadami dostaneme chutnou a výživnou pomazánku.

Dobrou chuť vám přeje Roman Uhrin

Počet přečtení: 3170
Datum: 26. 1. 2009