Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Estrogeny a rakovina

Susan: Jsem po emocionální stránce tak zdravá, jako kterákoliv jiná žena před čtyřicítkou, kterou potkává tragédie, která mění její život. Nedávno, když jsem se sprchovala, jsem si nahmatala malou bulku. Podrobila jsem se menšímu chirurgickému zákroku, který nádor odstranil.
Rubrika: Rakovina
|
Typ článku: Články

Můj lékař mi řekl, že mám rakovinu prsu a musí mi být amputován prs. Dělám si tolik starostí. Možná, že vloni bych přijala tuto zprávu lépe, ale zrovna jsem se znovu provdala a moje budoucnost vypadala tak nadějně. Moje starší dcera bude v pořádku, ale mohu doufat, že budu žít tak dlouho, abych viděla svého desetiletého syna, jak končí střední školu? Měla jsem několik přítelkyň, které dostaly rakovinu a nedařilo se jim dobře. Léčení, kterého se jim dostalo, jim zřejmě škodilo ještě víc než rakovina, a to až do jejich posledních dnů. Přečetla jsem v poslední době tolik věcí o nových postupech při léčení rakoviny, i že existují mnohé polemiky mezi lékaři o tom, jaký je nejlepší postup. Potřebuji rozhodně vědět víc o tom, co je se mnou v nepořádku a co mohu udělat, abych se dala pokud možno co nejlépe dohromady.

Na základě toho, co jsem vám řekla, myslíte, že bych si měla nechat amputovat prs?
Záleží to na tom, o co vám jde. Nechcete-li se vzpírat a dělat svému lékaři potíže anebo dělat starosti svým přátelům a příbuzným, kteří to s vámi myslí dobře, pak udělejte to, co dělá skoro každá pacientka. Nechejte si prs amputovat.
Chcete-li si však užít zdravějšího a možná i delšího života, pak se potřebujete dozvědět o svém problému řadu informací, abyste byla schopná činit kvalifikovaná rozhodnutí. Nevíte-li toho o rakovině prsu mnoho, teď je ta pravá chvíle ke kladení otázek, nikoliv až poté, co byste se podrobila chirurgickému zákroku a dalším terapiím, které by byly předepsány "ve vašem nejlepším zájmu".

Proč zrovna já? Jak jsem k té rakovině přišla? Nevzpomínám si, že bych se někdy uhodila.
Tato vaše reakce je zcela běžná. K rakovině prsu však nedochází poraněním prsu. Ani ostrý ani tupý předmět nezpůsobí vašemu prsu žádný jiný problém než zjevné poškození způsobené úderem. Vědecké důkazy nás přesvědčují, že skutečné zneužití, které vedlo k rakovině, bylo zasazeno vidličkou a nožem u vašeho jídelního stolu.

Muži i ženy jí stejná jídla. Proč dostávají rakovinu prsu většinou ženy a muži velmi zřídka?
Tkáň prsu reaguje na ženské hormony, které se označují obecně jako estrogeny. Čím více estrogenů žena produkuje ke stimulaci své prsní tkáně, tím pravděpodobněji se u ní objeví rakovina. Tento vztah vzniku rakoviny k ženským hormonům je nepřehlédnutelný, když se zamyslíme nad tím, že rakovina prsu je stokrát častější u žen než u mužů. K nemoci dochází nejdříve po pubertě. Čím déle v životě žena menstruuje, tím má větší pravděpodobnost, že onemocní rakovinou prsu. Pravděpodobnost onemocnění rakovinou prsu se dále zvyšuje, když žena bere estrogenové tablety. U těch žen, u kterých byly již v mládí odstraněny vaječníky, je riziko onemocněním rakovinou prsu značně nižší. Tato rakovina je prakticky neznámá u žen, u kterých se funkce vaječníků nikdy nerozvinula. Množství estrogenu v ženském těle ovlivňuje rychlost růstu rakoviny prsu. Estrogeny proto zřejmě hrají důležitou roli jak při vzniku, tak při rozvoji rakoviny prsu.

Jak může nějaká součást mé stravy ovlivnit hladinu estrogenů v mém těle a vyvolat tak rakovinu prsu?
Uvědomte si, že každý den průměrná žena sní něco mezi půl až dvěma kilogramy potravy. Živiny a další látky se stěnou střeva dostanou do krevního řečiště, kterým se dostanou do všech částí těla, včetně prsní tkáně. Jedním zdrojem estrogenů mohou být hormony, kterými je krmena drůbež a dobytek, aby rychleji přibývali na váze. V některých zemích, kde není užívání potravinových aditiv pečlivě regulováno zákony, mohou v potravinách zůstat významná množství estrogenů, která mohou mít na lidi, které tyto potravy sní, velmi dramatické účinky. Například v Itálii a v Portoriku se vyskytly případy, kdy velmi mladí chlapci a děvčata měli vyvinutá ňadra a malé dívky začaly menstruovat příliš brzo, protože maso, které jedly, obsahovalo estrogeny.

Jaký je důvod zvýšení hladiny estrogenů u žen?
V zemích s "bohatou" stravou (jako je např. Česká republika - pozn. překladatele) se vyvíjí biologické pojítko mezi potravou a onemocněními prsu během metabolismu přirozeně vyprodukovaných hormonů v lidském střevě. Estrogeny jsou produkovány ve vaječnících, adrenálních žlázách a některých dalších tkáních lidského těla. Tyto estrogeny cirkulují celým tělem a nakonec jsou vyloučeny přes játra do střeva. Během tohoto procesu musejí být estrogeny sloučeny s další nevstřebatelnou látkou, která je produkována játry, a pak eliminovány v této "komplexní" formě. Pokud k tomuto sloučení nedojde, jsou volné estrogeny znovu absorbovány do těla skrz stěnu střeva.

Tuky obsažené v jídle povzbuzují růst některých druhů baktérií v tlustém střevě. Tyto baktérie mají zvláštní schopnost rozštěpit komplexní molekulu vytvořenou z estrogenů a látky z jater. Výsledkem je, že vyloučené estrogeny jsou volné a snadno vstřebány zpět do těla. Dlouhodobým důsledkem jsou vyšší hladiny těchto silných hormonů u žen, které jedí stravu bohatou na tuky, což je ovšem typická strava pro obyvatele bohatých zemí.

Další příčinou vyšších hladin estrogenů je obezita. Nadváha je běžným důsledkem stravy s vysokým obsahem tuku, jejímž základem je maso, mléko a mléčné výrobky a potraviny upravované na oleji. Tuk v těle přeměňuje mužské hormony, kterým se obecně říká androgeny a které se přirozeně v určitém stupni nacházejí i u žen, na estrogeny. Čím má žena větší množství tuku v těle, tím více estrogenů její tělo produkuje. A dále, jak žena stárne, její tělo dokáže androgeny na estrogeny přeměňovat stále účinněji; kvůli této přeměně vzrůstá s přibývajícími léty její hladina estrogenů.

Jakou roli hrají estrogeny při rakovině?
Nadbytečná množství některých druhů estrogenů nadbytečně stimulují růst a aktivitu tkání, které reagují na hormony, jako např. tkání, které se nacházejí v prsu. Určitým dosud nepopsaným mechanismem přispívá tato trvalá stimulace k rakovinným změnám, které nakonec vedou ke vzniku nádoru.

Většina žen musí být tedy ohrožena, protože všechny jíme více méně stejnou stravu. Jak běžná je rakovina prsu?
Rakovina prsu je nejběžnější formou rakoviny u žen středního či pokročilejšího věku. Přibližně jedna z deseti žen žijících v bohatých zemích touto nemocí onemocní. V současné době přibývá ve Spojených státech 120 000 nových případů ročně a toto číslo se stále zvyšuje.

Jaká je situace v těch zemích, kde ženy jí stravu s nízkým obsahem tuku a zůstávají štíhlé?Dostávají rakovinu prsu méně často?
Baktérie, které žijí v tlustém střevě lidí živících se nízkotučnou stravou s vysokým obsahem vlákniny, tedy stravou, jejíž základ tvoří uhlohydráty, přeměňují velmi málo vyloučeného estrogenu do vstřebatelné formy. Výsledkem je, že z těla je vylučováno více tohoto hormonu. Vyšší obsah vlákniny ve stravě založené převážně na rostlinných potravinách může též fungovat jako překážka opětného vstřebání estrogenů. Obezita je vzácná u žen, jejichž strava je založená na vysokém obsahu uhlohydrátů. Výsledkem je, že ženy žijící ve společnostech, kde je nízká spotřeba tuků a živočišných produktů, mají nižší hladinu estrogenů ve vztahu k rakovině a nižší výskyt rakoviny prsu.

Porovnání žen vegetariánek se ženami, které jedí maso, odhalilo nižší příjem tuků ze stravy u vegetariánek. Vegetariánky vylučovali stolicí dva až třikrát více estrogenů než nevegetariánky. Hladina estrogenů se vztahem k rakovině byla v krvi žen, které jedí maso, o 50% vyšší než u vegetariánek.

Mladé dívky, které vyrůstají na stravě s vysokým obsahem tuků začínají menstruovat přibližně o čtyři roky dříve než dívky, které se živí nízkotučnou stravou s vysokým obsahem uhlohydrátů - dvanáct versus šestnáct let. K podobnému jevu, dochází i na konci reprodukčního období ženy. Menopauza začíná pro ženy na stravě s vysokým obsahem tuků v porovnání s ženami na nízkotučné stravě přibližně o čtyři roky později - padesát versus šestačtyřicet let. Toto prodloužení let, kdy žena menstruuje, je výsledkem účinku, který mají na tělo mladé dívky i starší ženy nadbytečné estrogeny způsobené tukem ve stravě. Brzký nástup menstruace i pozdní nástup menopauzy jsou dávány do souvislosti s přibližně dvojnásobným zvýšením rizika vzniku rakoviny prsu v porovnání se ženami, které mají kratší celkové období menstruace.

Kdybych jen věděla, jak jsou tuky a estrogeny důležité předtím, než jsem dostala rakovinu. Mohou mi být tyto informace k nějakému užitku ještě i teď?
Ano. Protože hladina estrogenů je důležitá i při léčení, je dobré, když víte, jakým způsobem ji můžete mít pod kontrolou.

A dalším důležitým faktem týkajícím se vztahu příčiny a následku mezi stravou a rakovinou prsu, který byste si měla dobře uvědomit, je to, že jsou to matky, kdo učí své dcery, jak vařit a která jídla mít v oblibě. Studie totiž ukazují, že když u vás došlo ke vzniku rakoviny prsu v tak ranném věku, riziko, že touto nemocí onemocní vaše dcery, je téměř dvojnásobné, než u běžné populace. Riziko u dcer a také u sester ženy, která onemocněla rakovinou prsu, může být za jistých okolností až padesátiprocentní. Část tohoto zvýšeného rizika spadá na vrub větší genetické náchylnosti k tomuto onemocnění. Větší část tohoto zvýšeného rizika onemocněním rakovinou prsu je však, podobně jako u mnoha dalších "rodinných" nemocí, předávána dětem prostřednictvím výchovy, které se jim doma dostává, jak postupně vyrůstají.

Z knihy Johna McDougalla "The McDougall Medicine: A Challenging Second Opinion". 

 

Počet přečtení: 12511
Datum: 11. 12. 2005