Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Žitná kedlubnová polévka na kari

4 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 stroužek česneku, palec zázvoru, 60 g žitných vloček, 2 lžičky kari koření, 1 kostka zeleninového bujonu, 1 středně velká kedlubna, 1 menší mrkev, 1 menší brambora, sůl dle potřeby, jarní cibulka nebo čerstvý koriandr, mungo či jiné klíčky
Rubrika: Polévky
|
Typ článku: Recepty
Do rozehřátého oleje vsypeme najemno nakrájenou cibuli, kterou orestujeme do růžova. Přidáme nastrouhaný česnek, zázvor, vločky a opět chvíli restujeme. Nakonec zlehka orestujeme i kari koření.

Zalijeme 1,3 l vody, přidáme bujon, na nudličky nakrájenou zeleninu a přivedeme k varu. Ztlumíme a pozvolna vaříme asi 20 minut. Odstavíme z plotny, dochutíme solí a necháme pod pokličkou asi 10 minut dojít.

Polévku naservírujeme do misek a posypeme ji čerstvými bylinkami a klíčky.

Tip: V průběhu sezóny můžeme do polévky přidávat i hrášek, fazolky a další druhy zeleniny dle fantazie a chuti.

Žitné celozrnné vločky jsou velice specifickou a nepříliš často využívanou surovinou. Přitom mají, tak jako další vločky, opravdu praktickou zahušťovací úlohu, zejména v polévkách. Já jim v tomto receptu vybral společnost v podobně kedluben, s jemným nádechem exotických vůní. Prostě polévka, co má říz a voní dálkami!

Recepty pocházejí z Obilovinové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress.

Počet přečtení: 133
Datum: 15. 11. 2023