Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Étan (stále, ustavičně)

Muž, který byl znám svou moudrostí. Byl současníkem krále Šalomouna. Žil kolem roku 950 př. Kr. – 1. Královská 5,11. Žalm 89.
 

Krále Šalomouna proslavila jeho mimořádná moudrost. „Bůh dal Šalomounovi moudrost, převelikou rozumnost a takovou hojnost myšlenek, jako je písku na břehu moře“ (1Kr 5,9). Jen málo současníků se Šalomounovi (téměř) vyrovnalo v moudrosti. Pisatel První knihy královské zmiňuje v 5. kapitole tři bratry – Hémana, Kalkola a Dardu – a Étana Ezrachejského (5,11). Šalomoun byl chytřejší než tito čtyři muži, ale i oni vynikali svou moudrostí. O třech bratrech nemáme další informace; o Étanovi víme, že byl autorem žalmu 89.

Ve starověku se moudrost hodnotila velmi vysoce. Moudrost znamenala především schopnost rozlišovat mezi dobrem a zlem, jakož i vhled, který člověk získával z každodenních zkušeností a společenství s Bohem. „Začátek moudrosti je bázeň před Hospodinem“ (Př 9,10). Zdá se, že čím více se v dějinách blížíme k současnosti, tím jsou znalosti důležitější než moudrost. Věda je založena na shromažďování poznatků. Dnes, ve 21. století, jsou znalosti velmi důležité. Avšak na první místo se dostávají informace. Často slyšíme, že není tak důležité mít mnoho znalostí, pokud víme, kde tyto poznatky nalézt v případě, že je potřebujeme. Nikdo nepopírá, že znalosti a informace mají velkou hodnotu. Mít spoustu znalostí a disponovat množstvím informací z nás však automaticky nedělá chytré lidi. Stejně jako ve starověku, i dnes bychom měli projevit uznání moudrým lidem, jako byl Étan.

Moudrý a vševědoucí Pane, Ty jsi mi dal schopnost shromažďovat poznatky a informace. Prosím, pomoz mi neustále hledat moudrost.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 16
Datum: 17. 4. 2024
Jitřenka
Odebírat emailem