Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Cizrna, pro svaly i kosti

Cizrna zvaná též římský hrách nebo cícer, kabuli, čana, případně beraní roh, je luštěnina, podobná hrášku. Její zrnka jsou trochu hranatá a připomínají ovčí hlavu. Mají nažloutlou barvu.
|
Typ článku: Encyklopedie

Jsou dobrým zdrojem bílkovin a vlákniny. Z mastných kyselin je významný vysoký podíl především kyseliny linolové. Cizrna dále obsahuje draslík, hořčík, mangan, vápník a železo. Důležité je, že tyhle složky jsou tělu mnohem dostupnější, než kdybychom konzumovali třeba vápník v podobě těžko stravitelných preparátů z lékárny.

V cizrně je i provitamin A – karoten, a také ve velké míře kyselina listová. Obojí je užitečné zejména pro budoucí maminky a jejich děťátko.

Můj vnuk, který zná cizrnu z domova, vždycky potěšil paní učitelky v mateřské škole. Cizrnu má rád a tak ji s velkou chutí vždy jedl – na rozdíl od ostatních dětí, které měly z domova jiné zvyklosti.

Cizrnu, jako každou luštěninu, je vhodné před použitím namáčet – rychleji se pak vaří a hlavně je pak lépe stravitelná.

Arabové dávají do vody, v níž cizrnu vaří, trochu jedlé sody. Já dávám přednost kousku mořské řasy a několika mrkvím či petrželi – zdá se, že v zásaditém prostředí cizrna dříve změkne.

Pokud chceme využít dobré vlastnosti cizrny a přitom nemáme moc času, můžeme používat v kuchyni cizrnovou pomazánku. Dá se koupit hotová v praktickém «salámkovém» balení.

Další praktická věc: během chvilky vykouzlíme mňamku v podobě staročeské pučálky. Chce to jen jedno – mít naklíčenou luštěninu. A tu si buď musíme sami naklíčit, nebo mít poblíž dobře zásobený obchod, kde se dá pořídit tácek s naklíčenou cizrnou.

Mám takový osvědčený recept: Nakrájím česnek na silnější plátky. Ptáte-li se kolik česneku, odpovím: Dle chuti na česnek, dle kapsy, dle času, dle trpělivosti k loupání atd. Já používám tak půl paličky. Česnek nechám lehce (tedy nikoli dočerna, ale jen dorůžova) osmahnout (na oleji či ghí), přidám naklíčenou cizrnu, tu též osmahnu. Pak ji stačí osolit a můžeme jíst. Nebo pokračuji v úpravě, tj. přisypu koření, například koriandr nebo orientální koření, kterým ještě nikdy nikdo nic nezkazil. (Lépe je koupit je hotové, obsahuje totiž spoustu ingrediencí: je v něm sůl, koriandr, paprika, kurkuma, pepř, zázvor, kmín, kmín římský, pískavice řecké seno, hřebíček, čili, kardamom, muškátový květ, anýz, fenykl.) Míchám. Po lehkém osmahnutí mohu servírovat, anebo taky pokračovat dál. V tom případě přidám brusinkový kompot a mírně prohřeji. Labužníkům můžeme podlít červeným vínem. (Měříme na lžíce, nikoli na litry!)

Z cizrny se dá vykouzlit také orientální pochoutka s pro nás poněkud zvláštním názvem: homos, humus či hummus. Jde o kaši z uvařené cizrny, do níž přidáme citronovou šťávu a sezamovou pastu. Můžeme též ochutit česnekem a mátou. V arabských fast foodech mívají něco zdravějšího než v ostatních: falafel. Jsou to cizrnové karbanátky, na nichž si pochutnávají zejména vegetariáni.

Mimochodem, víte, že cizrna obsahuje více zinku než maso a dokonce třikrát více železa než maso? A taky je zásaditá, takže kdo má potíže s překyselením organismu, měl by si na ni občas vzpomenout.

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 5390
Datum: 2. 6. 2020