Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Ananas, čistí a pomáhá proti laryngitidě

V dobách, kdy jsme žili za železnou oponou, to bylo něco luxusního, jíst ananasový kompot nebo pít ananasový džus.
|
Typ článku: Encyklopedie

Snad proto mám ananas spojen s Vánocemi a taky s pobytem v nemocnici. Coby dítko jsem ananas očekávala jako satisfakci poté, co jsem se zdržela protestů proti injekci. Ale co by člověk pro ananas nevydržel, že? O čerstvém ananasu jsem tehdy pouze slýchala. Dnes je běžně k dostání i čerstvý a to je dobře. Obsahuje totiž spoustu enzymů a tak může ulehčit trávení. Maso se pomocí čerstvé ananasové šťávy může stát stravitelnějším. Ananas obsahuje enzym bromelin, který pomáhá při trávení bílkovin. Takže pokud máte potíže s trávením, dejte si při obědě kousek ananasu. Samozřejmě, že čerstvého.

Ananasová šťáva nám také pomůže s «úklidem odpadu». Takzvané stařecké skvrny prý vznikají proto, že už se do našeho těla víc odpadků nevejde. „Kam s ním?“ ptá se tělo stejně jako básník Neruda, a pak se rozhodne, že odpad zatím odloží do kůže. A skvrna naskočí. A právě tyhle skvrny se dají trochu zesvětlit, když je potíráme tamponkem namočeným do ananasové šťávy. Pozor, kompot je v tomto případě nanic!

Ananas uklízí také zevnitř. Dokáže pomoci s rozpouštěním usazenin na stěnách cév. Tento vnitřní úklid bychom neměli podceňovat; velké prádlo počká, ale tohle nepočká. Mohla by nás předběhnout mrtvice nebo infarkt, tedy onemocnění, která souvisejí právě s ucpanými cévami.

Ananas pomáhá také při laryngitidě (to je zánět hrtanu, doprovázený sípavým kašlem a bolestmi v krku). Dr. Jim Duke, odborník na léčivé rostliny z amerického ministerstva zemědělství, říká: „Kdybych měl laryngitidu, pil bych ananasovou šťávu se špetkou zázvoru, muškátového oříšku, rozmarýnu a máty peprné a na oslazení s kouskem lékořice.“ Všechny ingredience jsou lidovými léky, jejichž účinky ovšem postupně potvrzuje i věda. Do výše uvedeného koktejlu můžete přidat také tymián a kardamom.

Zajímavé je, že můj mladší vnuk na laryngitidu také trpí a Emil Václav Havelka z astroapatyky mu mj. také doporučil ananasovou šťávu…

Když se dlouho potýkáte s nějakým zánětem, namíříte si to do lékárny pro drahé enzymy v kapsli či tabletě. Zkuste to vzít oklikou přes prodejnu ovoce a zeleniny. Kupte si ananas. I když to není zrovna levné ovoce, přece jen vás vyjde levněji než prášky. A co se týče chuti, to snad ani srovnávat nemusím!

Jako s ničím, ani s ananasem by se to však nemělo přehánět. Pusa by vás mohla pěkně pálit!

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 4080
Datum: 3. 2. 2015