Ztrácí se při vaření zeleniny ve vodě velké množství vitamínů? | Prameny zdraví

Ztrácí se při vaření zeleniny ve vodě velké množství vitamínů?

Zelenina, je-li dobře připravena, se může stát hlavním zdrojem bílkovin, vitamínů, minerálů a vlákniny v našem jídelníčku. Vaření ve vodě nicméně značně snižuje výživnou hodnotu zeleniny i její optickou a chuťovou přitažlivost.

Ztrácí se při vaření zeleniny ve vodě velké množství vitamínů?

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživy

Někteří kuchaři přidávají do vody, ve které se zelenina vaří, sodu na pečení, aby tak uchovali její barvu. Tím se však ničí thiamin, tedy vitamín B1.

Jedním z nejlepších způsobů, jak připravit lahodnou a výživnou zeleninu, je vaření v páře. Vařte zeleninu jen až je mírně křehká, tedy ne až je blátivá. Během vaření pokud možno nezdvihejte pokličku, výsledkem by byla ztráta aromatických olejů, které dávají zelenině její příjemnou chuť. Nejlépe je zeleninu připravovat těsně před podáváním.

Doba vaření v páře pro některé druhy zeleniny (v minutách):

brambory 25-30, brokolice 7-10, celer (nakrájený) 35-40, červená řepa (středně velká) 20-30, dýně 35-40, kapusta 15-25, kedluben 10-20, kukuřice (klas) 5-7, květák 10-20, lilek (nakrájený) 10-15, mangold 5-10, mrkev (nakrájená) 15-20, mrkev (v celku) 30-40, pastinák (nakrájený) 10-15, růžičková kapusta 15-20, špenát 5-7, vodnice, listy 20-30, vodnice, nakrájená 15-20, zelené fazolky 7-12, zelený hrášek 5-10, zelí 15-20

Počet přečtení: 4 951 Datum: 1. 1. 1970