Zelenina | Prameny zdraví

Zelenina

Špenát

Pepek námořník jedl špenát proto, aby získal velkou sílu. Dnešní klinické i laboratorní výzkumy potvrzují, že dělal dobře. Navíc …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Hlávkový salát

Staří Římané jedli salát po vydatné večeři, aby jejich tělo mohlo během noci lépe trávit. V dnešní hektické době by bylo nejlepší, …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Brokolice

Pěstování brokolice se v posledních letech několikanásobně zvýšilo, a to jak v Evropě, tak i v Americe. Fakt, že se jí konzumuje …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Dýně

Dýně mají různé tvary: mohou být kulaté, zploštělé, vejcovité apod. Zbarvení jejich kůry bývá oranžové, žluté, zelené, bílé, černé …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Červená řepa

Rudá barva červené řepy dává salátům a bramborovým jídlům neobvyklý vzhled. Proč? Toto neobvyklé zbarvení způsobuje pigment, který …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Cibule

Ve čtvrté knize Mojžíšově se píše, že když Izraelci putovali Sinajskou pouští, toužili po takové stravě, jakou jedli v Egyptě. …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Květák

Z květáku se většinou konzumuje jeho květenství, skládající se z více jak tisíce drobných poupat, a to dříve, než zcela rozkvete. …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Cuketa

Cuketa na první pohled vypadá jako velká okurka, i když z botanického hlediska je mnohem bližší dýni. I její bílá dužina svým …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Salátová čekanka

Říká se, že když chce člověk vypěstovat kvalitní čekanku, nesmí opustit Brusel a musí rostlinám zajistit vlhkost, teplo a tmu. Aby …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Artyčok

Artyčoky prakticky neobsahují žádné tuky. Mají však významné množství sacharidů (5 %) a proteinů (3 %), jakož i jiných látek, …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie
1 2 3 4 5 69