Vztah spotřeby zeleniny, ovoce a obilovin k polypům tlustého střeva | Prameny zdraví

Vztah spotřeby zeleniny, ovoce a obilovin k polypům tlustého střeva

Studie, která zahrnovala 976 obyvatel Jižní Kalifornie, zjistila, že častá konzumace ovoce, zeleniny a obilovin byla spojena se snížením rizika výskytu (předrakovinných) polypů v tlustém střevě a v konečníku.

Vztah spotřeby zeleniny, ovoce a obilovin k polypům tlustého střeva

Rubrika: Stravování | Typ článku: Studie

Ukázalo se, že proti polypům chrání zelenina s vysokým obsahem karotenoidů, křížatá zelenina (zelí, květák, brokolice, růžičková kapusta…), ovoce s vysokým obsahem vitamínu C, česnek a tofu. Tyto potraviny obsahují antioxidanty, indoly, sulfidy a fytoestrogeny, což jsou všechno látky, které jsou dávány do souvislosti s ochranou proti rakovině.

Am J Epidemiol 1996;44:1015-25

Počet přečtení: 4 848 Datum: 1. 1. 1970