Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Vždycky jsem se domnívala, že přídavek vápníku z mléka či mléčných výrobků, je pro mé zdraví nepostradatelný. Myslela jsem si, že lidé žijící v zemích třetího světa nemohou mít zdravou stravu, když denně nevypijí tři či čtyři sklenice mléka.

V průběhu celé historie lidského rodu neměli lidé nikde na světě žádný problém s tím, aby se jim vytvořily kosti, které vydrží po celý život. Nikdo si nemusel do své stravy přidávat mléko či mléčné výrobky anebo tablety vápníku – až do nedávné doby.
Rubrika: Osteoporóza
|
Typ článku: Rady lékaře

Mléko a mléčné výrobky byly ve skutečnosti součástí stravy jen nemnoha lidí; neexistovaly totiž chladničky a náklady na vlastní krávu byly velké.

Během posledního století však technologie pokročila natolik, že mléko lze vyrábět, uchovávat a distribuovat milionům lidí. Mléčné výrobky jsou dnes dostupné většině lidí žijících v rozvinutých zemích – a paradoxně se také objevuje i onen až explozivní nárůst onemocnění osteoporózou.

Začneme-li se zabývat rozložením onemocnění osteoporózou v dnešním světě, jsme ohromeni skutečností, že tato nemoc je nejvíce rozšířená v zemích, kde se mléčné výrobky i vápníkové doplňky konzumují v největším množství: ve Spojených státech, Švédsku, Finsku a Velké Británii. Výskyt osteoporózy je velmi nízký v Asii a v těch afrických zemích, kde se mléko nekonzumuje – buď proto, že není k dispozici, nebo z důvodů laktózové intolerance, která se vyskytuje u značné části obyvatelstva.

Asi devadesát procent obyvatel Asie a afrických černochů není schopno laktózu, neboli mléčný cukr, trávit. Lidé, kteří mají laktózovou intoleranci, se naučí mléku a mléčným výrobkům vyhýbat, protože většina z nich jim způsobuje průjem, žaludeční křeče a nadýmání (z mléčného cukru). Z údajů o výskytu osteoporózy v mnoha zemích celého světa můžeme vyvodit, že konzumace mléka a mléčných výrobků nemá žádný významný ochranný účinek proti faktoru, který tuto nemoc způsobuje, ať už je jakýkoliv.

Po celém světě má výskyt osteoporózy přímý vztah k příjmu bílkovin, a to zejména k příjmu živočišných bílkovin. Čím více živočišných bílkovin lidé konzumují, tím více osteoporózy se v populaci vyskytuje. Vysoký příjem mléka a mléčných výrobků navíc kosti před osteoporózou prakticky vůbec neochrání – země, kde je nejvyšší konzumace mléka a mléčných výrobků, tedy Spojené státy, Švédsko, Izrael, Finsko a Velká Británie, mají také nejvyšší výskyt zlomenin krčku způsobených osteoporózou.

Podobně se ani nezdá, že by nízký příjem mléka a mléčných výrobků nějak poškozoval kosti, protože v místech s nejnižší spotřebou mléka a mléčných výrobků, jako je Hongkong, Singapur anebo africký venkov, je výskyt osteoporózy nejnižší. (Všechna čísla byla zaokrouhlena na celá čísla. Čísla uvádějící počet zlomenin krčku jsou u některých zemí ve skutečnosti čísla vztahující se k obyvatelům některého velkého města ležícího v této zemi.)

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 2257
Datum: 13. 1. 2009