Všimla jsem si, že od té doby, co jsem onemocněla, jsem ztratila chuť na maso a ryby. Je ještě něco, vedle nebezpečí způsobeného konzumací velkého množství bílkovin, co bych o stravě měla vědět? | Prameny zdraví

Všimla jsem si, že od té doby, co jsem onemocněla, jsem ztratila chuť na maso a ryby. Je ještě něco, vedle nebezpečí způsobeného konzumací velkého množství bílkovin, co bych o stravě měla vědět?

Řada pacientů postižených selháváním ledvin pociťuje podobnou přirozeně získanou averzi vůči masu a rybám. Existují však i další výživové faktory, které jsou pro lidí s onemocněním ledvin důležité.

Všimla jsem si, že od té doby, co jsem onemocněla, jsem ztratila chuť na maso a ryby. Je ještě něco, vedle nebezpečí způsobeného konzumací velkého množství bílkovin, co bych o stravě měla vědět?

Rubrika: Další nemoci | Typ článku: Rady lékaře

Stav ledvin zhoršují fosfáty, které se ve vysokých koncentracích nacházejí v mase, mléčných výrobcích, potravinových aditivech a některých limonádách. Omezení fosfátů zpomalilo a zastavilo postup selhávání ledvin u zvířat a zřejmě také u lidí.

Onemocnění ledvin zhoršují vysoká hladina vápníku spolu s vysokou hladinou fosfátů v krvi, a to zřejmě tím, že dochází k tvorbě vápníkových ložisek v ledvinové tkáni. Můžete si povšimnout podobnosti mezi potravinami s vysokým obsahem fosfátů a vysokým obsahem bílkovin – jedná se v obou případech o potraviny živočišného původu. Rozhodně vám prospěje omezení příjmu obou těchto složek. Dostupné údaje však naznačují, že ze všech složek potravy, které se pokládají pro ledviny za škodlivé, pochází hlavní prospěch při změně stravy ze snížení obsahu bílkovin.

Omezení příjmu potravin živočišného původu přináší další důležité prospěšné účinky pro celé vaše tělo. Hladina cholesterolu by měla být odstraněním všech produktů živočišného původu ze stravy udržována na co nejnižší úrovni; nejenom proto, že tak lze zpomalit postup onemocnění ledvin, ale také proto, že cholesterol je škodlivý i pro zbytek vašeho těla. U pacientů se selháváním ledvin je běžnější ateroskleróza a ji doprovázející komplikace, jako jsou srdeční záchvaty a mozkové mrtvice, a to zvláště u těch pacientů, kteří již dosáhli posledního stadia onemocnění a neobejdou se bez umělé ledviny.

Jakmile je osoba poškozena onemocněním ledvin, tělo je do té míry oslabeno, že mnoho systémů začíná selhávat, zvláště systémy, které se zabývají opravou a obranou organismu. Pacient často prodělává různé infekce, a to zvláště za situace, kdy potřebuje pomoc umělé ledviny. U pacientů s nemocemi ledvin dochází také k větším ztrátám kostní hmoty. Proto by tito pacienti se selháváním ledvin a rychle postupujícím úbytkem zdraví měli vysoce ocenit stravu, která všemi možnými způsoby nejlépe napomáhá zdraví.

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 2 728 Datum: 15. 1. 2009