Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Vitamín E zřejmě snižuje riziko alergií a astmatu

Nové poznatky svědčí o tom, že častá konzumace potravin obsahujících hojnost vitamínu E chrání před některými alergiemi.
Rubrika: Alergie
|
Typ článku: Studie

Britští vědci z University of Nottingham sebrali a vyhodnotili data od více než 2 600 dospělých ve věku mezi 18 a 70 lety. Ukázalo se, že každý další přijatý miligram vitamínu E snižoval hladinu protilátek v krvi o více než 5 %. Maximálního účinku bylo dosaženo při dodávání 7 mg vitamínu E denně. Vitamín E se nachází zvláště v rostlinných olejích, pšeničném klíčku, obilných zrnech, ovoci a zelené listové zelenině.

Vysoká hladina protilátek v krvi souvisí se zvýšeným výskytem astmatu a alergií. Vzhledem k tomu, že astma obnáší zvýšené hladiny oxidantů, tedy složek, které poškozují DNA buněk, antioxidanty, jako je např. vitamín E, mohou snižovat riziko astmatu snížením hladiny těchto složek, uvedl dr. Andrew Fogarty, vedoucí studie.

The Lancet 2000;356:1573-1574

Počet přečtení: 4408
Datum: 8. 8. 2007