Užívání alkoholu ve vztahu k nevalným stravovacím návykům | Prameny zdraví

Užívání alkoholu ve vztahu k nevalným stravovacím návykům

Ve studii vypracované na skoro 73 000 francouzských žen středního věku se ukázalo, že ty ženy, které vypily nejvíce alkoholických nápojů, měly v porovnání s abstinentkami asi o 30 % vyšší celkový příjem kalorií a o 32 % vyšší příjem cholesterolu.

Užívání alkoholu ve vztahu k nevalným stravovacím návykům

Rubrika: Alkohol | Typ článku: Studie

Konzumace masových konzerv, sýrů, oleje a chleba byla u pravidelných konzumentek alkoholu vyšší, zatímco spotřeba ovoce, zeleniny a jogurtů byla nižší. Kromě toho se ve skupině holdující alkoholu vyskytovaly kuřačky asi čtyřikrát častěji než u těch žen, které vůbec nepily.

Podle autorů studie se zdá, že konzumace alkoholu narušuje zdraví i nepřímo, a to tím, že jde obvykle ruku v ruce s celkově nevyváženým jídelníčkem a kouřením. Výsledky této studie vypracované ve městě Villejuif protiřečí předchozím poznatkům, podle kterých měli mít umírnění konzumenti alkoholických nápojů lepší stravovací návyky než abstinenti.

American Journal of Clinical Nutrition;74:279-280, 322-327

Počet přečtení: 2 853 Datum: 24. 12. 2007