Poradna výživy | Prameny zdraví

Poradna výživy

Tofu používáte v receptech velmi často. Kolikrát týdně je můžu jíst?

I denně. Závisí to na příjmu jiných zdrojů bílkovin. Pokud denně konzumujete i ostatní luštěniny, mléčné výrobky, maso, obiloviny, …

Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: Poradna výživy

Manžel nesnídá, na oběd nemá čas, ale k večeři sní všechno, co se před ním neschová. Za dva roky takovéhoto podnikatelského stravování přibral už 10 kg. Co s ním?

To je standardní situace nezvládnutého režimu dne. Snídaně je nejdůležitějším denním jídlem. Kromě toho, že lidé, kteří …

Rubrika: Hubnutí a obezita | Typ článku: Poradna výživy

Zůstávají v rýži po uvaření ještě nějaké vitamíny a minerály?

Samozřejmě. Některé vitamíny skupiny B jsou termolabilní a jejich obsah po uvaření výrazně klesne, ale to, co tam zůstane, nejsou …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživy

Proč je dobré brambory nejprve uvařit ve slupce a teprve potom je nakrájet?

Když brambory nejprve nakrájíte a potom vaříte – a to ještě ve slané vodě – draslík z nich se vyplaví do vody a do brambor se …

Rubrika: Brambory | Typ článku: Poradna výživy

Okurky mám ráda, ale bývá mi po nich těžko. Jak bych je měla jíst?

Zkuste jíst mladé anebo menší kusy i se slupkou. Ta totiž obsahuje některé enzymy, které ulehčí trávení. Nejezte jich najednou …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživy

Liší se nějak podstatně složení papriky různé barvy?

Ne. Rozdíl je jen v obsahu pigmentů – barviv. Zelená obsahuje hodně chlorofylu, který překrývá i žlutou barvu betakaroténu. …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživy

Jaký je rozdíl mezi prosem a jáhly?

Jáhly jsou loupaným – přesněji řečeno obroušeným – prosem. Proso se nedá v kuchyni použít, v původní slupce je příliš tvrdé a …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživy

Nejvhodnější zdroje vápníku:

Sezam, tofu, mandle, růžičková kapusta, čínské zelí, mák, brokolice, nízkotučné mléčné výrobky, parmezán, pomerančový džus …

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Nejvhodnější zdroje selénu:

Brazilské (para) ořechy, obiloviny, kukuřice, celozrnné výrobky, houby, česnek, cibule, brokolice, slunečnicové semínko.

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Nejvhodnější zdroje kyseliny listové:

Čočka, ovesné vločky, kukuřičné vločky, špenát, růžičková kapusta, brokolice, květák, chřest, avokádo, černá fazole, bílá fazole, …

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy
156 57 58 59 60 61 62 63