Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Poradna výživy

Často se setkáváme s tvrzením, že třeba do salátů je třeba přidat trochu oleje, aby se mohly využít vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K). Jak to je?

Rostlinné potraviny mají obecně nízký obsah tuku. (Výjimkou jsou rostlinné oleje, ořechy, semena, avokádo, olivy, kokosový ořech...Rubrika: Mýty a omyly | Typ článku: Poradna výživy

Často slýcháme, že rostlinné bílkoviny nejsou plnohodnotné. Je to pravda?

Bílkoviny se skládají z 20 různých aminokyselin. Náš organismus si sám dokáže vyrobit 11 aminokyselin. Těch dalších 9...Rubrika: Vegetariánství | Typ článku: Poradna výživy

Četl jsem již vícekrát, že je zdraví prospěšné jíst ořechy. Ořechy jsou ale velmi tučné. Jsem proto trochu zmatený: měli by lidé, kteří mají nadváhu, jíst ořechy nebo ne?

Snížení množství tuku ve stravě je důležité nejen při snaze o snížení nadbytečné váhy. Každý by měl být opatrný a...Rubrika: Hubnutí a obezita | Typ článku: Poradna výživy

Četl jsem, že cizrna obsahuje vitamín B12. Je to pravda?

Ne, pokud není cizrna infikovaná baktériemi. Vitamín B12 je totiž produktem baktérií, a tak je všude tam, kde se baktérie...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Poradna výživy

Četl jsem, že konzumovat malé dávky jídla každou hodinu nebo dvě v průběhu celého dne je dobrý způsob, jak zhubnout. Není tak možné se přejíst, ale zároveň nikdy nemáte hlad. Je to pravda?

Možná to platí pro malé děti, které jsou ve vývoji, ale rozhodně ne pro většinu dospělých. Obecně nám chybí zkušenost s tím...Rubrika: Hubnutí a obezita | Typ článku: Poradna výživy

Četla jsem v jedné americké knize, že dopoledne je třeba jíst jenom syrové ovoce, protože organismus má „očisťovací“ fázi. Vypadalo to velmi logicky. Co si o tom myslíte?

Fyziologie člověka nezná žádnou samostatnou fázi „očišťování“. Odbourávání zplodin látkové výměny probíhá téměř...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Poradna výživy

Četla jsem, že bych měla denně vypít aspoň litr a půl vody. Proč?

Když nutíte organismus, aby pracoval s omezeným množstvím tekutin, je to stejné jako snažit se mýt nádobí po večeři v hrnku...Rubrika: Voda | Typ článku: Poradna výživy

Četla jsem, že každý občan ČR ročně zkonzumuje v průměru 39 kg cukru – to představuje 21 kávových lžiček cukru denně. To mi připadá strašně moc. Vždyť přece vím, kolik u nás doma kupujeme cukru?

V tom je právě ten problém. Cukr, který konzumujeme, je většinou tzv. skrytý cukr. Zde je několik příkladů potravin s vysokým...Rubrika: Mýty a omyly | Typ článku: Poradna výživy

Čím jsou zahušťovány biojogurty?

Jogurt je mléčný výrobek, který má přirozeně řídkou konzistenci, avšak češti spotřebitelé jsou zvykli na husté krémové...Rubrika: BIO | Typ článku: Poradna výživy

Čím se liší biomaso od konvenčního masa?

Liší se především život zvířat, z nichž biomaso pochází. Aby mohlo být maso certifikováno jako BIO, musí být zvířata...Rubrika: BIO | Typ článku: Poradna výživy
|< < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > >|