Encyklopedie | Prameny zdraví

Encyklopedie

Bob

Lidé konzumují bob už celá tisíciletí. Je to pravděpodobně nejstarší pěstovaná luštěnina. Čerstvý bob obsahuje velké množství …

Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie

Cibule

Ve čtvrté knize Mojžíšově se píše, že když Izraelci putovali Sinajskou pouští, toužili po takové stravě, jakou jedli v Egyptě. …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Fíky

Fíky jsou bohaté na sacharidy, kterých obsahují až 16 % své hmotnosti. Většinu z nich tvoří monosacharidy neboli jednoduché cukry …

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Datle

Pouštní arabové považují datlovou palmu za zdroj života. Poskytuje výživné plody a po naříznutí kmene dává sladký nápoj. Je také …

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Květák

Z květáku se většinou konzumuje jeho květenství, skládající se z více jak tisíce drobných poupat, a to dříve, než zcela rozkvete. …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Papája

Papája obsahuje 89 % vody, což je přibližně stejné množství jako v melounu (92 %). Proto jí někteří lidé říkají tropický meloun. …

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Cuketa

Cuketa na první pohled vypadá jako velká okurka, i když z botanického hlediska je mnohem bližší dýni. I její bílá dužina svým …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Ječmen

Složení celozrnného nebo čištěného ječmene se až na několik drobností velmi podobá složení pšenice. Procentuální podíl proteinů …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie

Olivy

Olivovník je strom, který patří k charakteristickým rysům Středomoří. Jeho plody a olej tvoří součást lidské stravy od nepaměti. …

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Salátová čekanka

Říká se, že když chce člověk vypěstovat kvalitní čekanku, nesmí opustit Brusel a musí rostlinám zajistit vlhkost, teplo a tmu. Aby …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie
113 14 15 16 17 18 1935