Encyklopedie | Prameny zdraví

Encyklopedie

Slunečnicová semínka

Slunečnicová semínka obsahují 49 % tuků, z nichž se vyrábí výborný kuchyňský olej, 23 % proteinů (podobně jako maso) a jen 8 % …

Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: Encyklopedie

Avokádo

Avokádo je plodem hruškovice amerického, stále zeleného stromu, který dorůstá výšky 16 metrů. V porovnání s jiným čerstvým ovocem …

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Hruška

Třebaže je hruška diuretikum a zabraňuje hypertenzi, je to i velmi chutné ovoce, které dokáže zahnat žízeň lépe než zmrzlina. …

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Guava

Díky obsahu vitaminu C (184 mg/100) g se guava řadí k druhům ovoce, které jsou na tento vitamín nejbohatší. Více ho má pouze …

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Žito

Žito je svým složením podobné pšenici, ale má více proteinů a vlákniny. Obsahuje hodně sacharidů, z nichž největší část tvoří …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie

Červená řepa

Rudá barva červené řepy dává salátům a bramborovým jídlům neobvyklý vzhled. Proč? Toto neobvyklé zbarvení způsobuje pigment, který …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Citron

Citron vyniká velkým množstvím vitaminu C, které je jen o něco menší než v pomeranči. Z dietetického a terapeutického hlediska …

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Čočka

Čočka je vysoce koncentrovaná potravina, která obsahuje jen málo vody, což z ní činí jedinečný zdroj energie (338 kcal/100 g). …

Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie

Maracuja

Všechny druhy rodu Passiflora, které dávají jedlé plody, jsou velmi aromatické a mají kyselou chuť. Nejrozšířenější a …

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Pistácie

Už přibližně 1700 let před Kristem se podle slov patriarchy Jákoba, který žil v Palestině, pistácie spolu s medem a mandlemi …

Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: Encyklopedie
112 13 14 15 16 17 1835