Tvarohový dort (z tofu) s banánem a ovocnou zálivkou | Prameny zdraví

Tvarohový dort (z tofu) s banánem a ovocnou zálivkou

mouka celozrnná špaldová jemně mletá 1 š, sůl 1/3 čl, cukr přírodní 3 pl, prášek do pečiva (bez fosfátů) 1/2 čl, karobový prášek 1 pl, rozinky menší 1 š, olej slunečnicový 4 pl, voda vlažná 4 pl

Tvarohový dort (z tofu) s banánem a ovocnou zálivkou

Rubrika: Moučníky, dezerty | Typ článku: Recepty

Všechny sypké suroviny dobře promícháme. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Vymastíme formu na dortové korpusy, vysypeme moukou a po celé ploše těsto rovnoměrně roztáhneme. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15–18 minut.

sladký tvaroh z tofu celá dávka (viz recept)

Na upečený korpus rovnoměrně roztáhneme krém z tofu. Banány nakrájené na kolečka rovnoměrně rozložíme po celé ploše, kolečka vtiskneme do krému tak, aby byla zarovnána s povrchem krému. Zapečeme ve vyhřáté troubě asi 5–8 minut (z důvodu tepelné úpravy tofu a banánů – zvýšená trvanlivost).

kompotová šťáva 3/4 š (nejlepší tmavě červená, ale může být i jiná), voda š, ochutit podle vlastní chuti a potřeby, Gustin kukuřičný škrob 3 pl (nebo maizena ), olej slunečnicový 1 čl

Tekutiny vlijeme do kastrolku, podle potřeby ochutíme a zašleháme škrob. Přivedeme do varu a za téměř stálého míchání vaříme asi 10 minut. Po odstavení vmícháme olej. Směs nalijeme na dort a necháme vychladit na chladném místě. Po zchladnutí krájíme na 8–16 dílů.

Na první pohled i chuť bychom tento dort možná nezařadili do kategorie zdravých moučníků. Když se však podíváme na složení a porovnáme je s jeho vzhledem, zjistíme, že zdravé moučníky (bez živočišných produktů) mohou být na pohled lákavé a chutné. Můžete vyzkoušet i širokou škálu dalších možností změnou ovoce, polevy, barev apod. Tento dort je na řezu (při dodržení surovin) hnědo-krémovo-bordový.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 4 004 Datum: 12. 7. 2009