Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Tuky nacházející se v čistě rostlinné stravě zpomalují postup rakoviny

Výzkum provedený na laboratorních myších naznačuje, že rostlinné tuky zvané fytosteroly zřejmě dokáží zpomalit rozvoj rakoviny prostaty. Fytosteroly se nacházejí v nerafinovaných rostlinných olejích, ořechách a luštěninách.
Rubrika: Rakovina
|
Typ článku: Studie

Podle dr. Atifa B. Awada ze State University of New York v Buffalo se rakovina prostaty vyskytuje méně často u Asiatů v porovnání s muži ze západních zemí, což svědčí o tom, že strava hraje v této nemoci roli. Jedním z hlavních rozdílů mezi jídelníčkem v Asii a na Západě je totiž skutečnost, že asijská strava obsahuje vyšší množství fytosterolů, zatímco muži na Západě konzumují obvykle hodně cholesterolu, což je tuk živočišného původu.

Po osmi týdnech trvání studie byly nádory u myší krmených stravou bohatou na fytosteroly asi o čtyřicet procent menší než u myší, kterým byla podávána strava bohatá na cholesterol. Rakovina prostaty je jedním z nejběžnějších druhů rakoviny vyskytující se v současné době u mužů žijících na Západě. Jen v USA je ročně diagnostikováno 200 tisíc nových případů a konstatováno přibližně 31 tisíc úmrtí na tuto rakovinu.

European Journal of Cancer Prevention 2001, December

Počet přečtení: 3526
Datum: 28. 12. 2005